Verden

Nord-Korea bryter kommunikasjon med Sør-Korea

Nord-Korea har satt hæren i kampberedskap og brutt all militær kommunikasjon med Sør-Korea foran den årlige militærøvelsen mellom USA og Sør-Korea.

Amerikanske pansrede vogner gjør seg klare til miliitærøvelse i Sør-Korea.

Nord-Korea har brutt de militære telefonlinjene til Sør-Korea i protest mot militærøvelsen, som begynner mandag.

– Som et umiddelbart tiltak vil vi iverksette en strengere militær kontroll, og under øvelsen blir den militære kommunikasjonen mellom nord og sør brutt, sier en nordkoreansk militærtalsmann.

– Det er meningsløst å opprettholde normale kommunikasjonskanaler når marionettene i Sør-Korea starter en avsindig militærøvelse hvor de, sammen med fremmede makter, retter våpen mot sine landsmenn, sier talsmannen.

Kommunikasjonsbruddet berører flere hundre sørkoreanere som må krysse grensa for å gå på jobb, melder gjenforeningsdepartementet i Sør-Korea.

Hæren i kampberedskap

Nord-Korea har satt hæren i full kampberedskap foran den årlige militærøvelsen mellom USA og Sør-Korea, melder Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA.

– Hærens overkommando har utstedt en ordre til alle tjenestemenn om å være i kampberedskap, sier nordkoreanske myndigheter i en uttalelse.

Det er svært mange som deltar i øvelsen, og den varer lenger enn vanlig, påpekes det.

– Dette er bare et tiltak for selvforsvar og beskyttelse av nasjonens suverenitet og verdighet, heter det videre i uttalelsen.

Advarer mot krig

Samtidig sier nordkoreanerne at de vil slå tilbake mot ethvert forsøk på å hindre oppskytingen av en ny satellitt.

– Nedskyting av satellitten, som skal brukes til fredelige formål, vil bety krig, sier hæren til KCNA.

– Hvis fienden hensynsløst velger å avskjære satellitten vår, vil våre væpnede styrker uten å nøle sette et berettiget motangrep ut i livet, ikke bare mot midlene som er tatt i bruk for å avskjære satellitten, men mot fiendens tilholdssteder, heter det i uttalelsen fra hæren.

Tidligere har landet brukt ord som romutvikling og satellittoppskyting om tester av raketter som i teorien kan frakte atomvåpen.