Verden

Måtte overnatte på grensen

RAFAH/Aftenposten.no: Legene Mads Gilbert og Erik Fosse fikk en kald natt på den egyptiske grensestasjonen.

Alt var smil og glede da ambassadør Thomas Hauff (t.v.) i 17-tiden i går kunne ønske legene Erik Fosse og Mads Gilbert velkommen ut av Gazastripen. De visste da ikke at de ville bli nødt til å tilbringe natten på et murgulv ved grensen fordi egyptiske myndigheter først nektet å slippe legene inn.
  • Per A. Christiansen

Les også

  1. Profil: Mads Gilbert (61)

  2. Profil: Erik Fosse (58)

Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Ambassadør Hauff som er stasjonert i Kairo, sto klar på grensen da Mads Gilbert og Erik Fosse kom ut fra Gaza-stripen i går ettermiddag. Alt var smil og glede og de to legene takket ambassaden og det norske utenriksdepartementet for en enestående innsats i arbeidet med å få norske hjelpearbeidere inn på og ut av Gazastripen.

Holdt tilbake

Da de skulle gjennom selve grenseposten var det imidlertid stopp. Egyptiske myndigheter på stedet mente at papirene til nordmennene ikke var i orden, og de ble holdt tilbake over natten.

Først oppholdt de seg i selve transitthallen på grensen, men der ble det etter hvert for farlig å være. Plater fra taket begynte å falle ned på grunn av rystelsene fra israelske luftangrep like på den andre siden av grensen. Dernest fikk de lov å oppholde seg i et lite vaktrom uten mat, praktisk talt uten drikke og fremfor alt uten varme.

Satt på gulvet

Ved to-tiden om natten fikk de hjelp fra TV2s team som tok med sitt eget sengetøy fra hotellet fem mil lengre sør, slik at i hvert fall noen av dem skulle ha noe å ha under og rundt seg. Inntil da satt de i ring omkring en liten ovn på det kalde gulvet. Først ved titiden i morges lokal tid ble det klart at de to legene fikk fortsette inn i Egypt.

Les også:

I det norske følget var også Merete Taksdal fra hjelpeorganisasjonen Norwac (Norwegian Aid Committee), ambassadesekretær Anders Vethe og sjåfør Fathi Abdullah, som også tjente som tolk.