«Det var forferdelig»

Marco Confortola (37), den siste som overlevde israset på K2, har sterke smerter i føttene.

Italienske Marco Confortola (37) var den siste av klatrerne som ble reddet ned fra K2 onsdag.

Italienske Marco Confortola (37) ble i går , etter å ha tilbrakt syv dager på det iskalde fjellet. Italieneren overlevde israset som tok livet av elleve andre klatrere fredag, blant annet norske

.

Den italienske klatreren, som har stygge forfrysninger på begge føttene, ble fløyet i helikopter til et militærsykehus for behandling.

— Jeg har det bra, heldigvis er jeg laget av solid materiale. Det eneste problemet er smerter i bena. Jeg tilbrakte syv dager i det fjellet. Det var hardt. Det var forferdelig, sa Confortola på telefon til det italienske nettstedet Everest-K2-CNR.

Kritisk til ekspedisjonen

Confortola er kritisk til hvordan ekspedisjonen ble gjennomført, skriver nyhetsbyrået AP. Han mener den bar preg av mangelfull erfaring, dårlig utstyr og tau og bolter som lett gikk i stykker.

Klatreren samstemmer dermed i kritikken fra den nederlandske klatreren Wilco Van Rooijen (40), lederen for den nederlandsk ekspedisjonen, som

. Van Rooijen antydet at

.

Confortola beskrev hvordan han og andre klatrere forsøkte å redde tre koreanere som hang fra et tau, men sa han var for svak og måtte gi opp.

Skjebnesvangre ulykker skjer ofte i det massive fjellet i Pakistan, som tiltrekker seg klatrere hver eneste sommer, men aldri før har så mange mistet livet i en og samme ulykke. Sommeren 1995 døde syv klatrere på K2 under et voldsomt snøskred i fjellet. Det 8611 meter høye fjellet nord i Pakistan, regnes for å være et av verdens desidert vanskeligste å bestige.

Minnestund for Bae

Onsdag ble den tragiske klatreulykken på K2

i klatrernes hovedleir på 5.300 meters høyde. Det norske teamet fikk da anledning til å ta farvel med vennen Rolf Bae og de 10 andre klatrerne som omkom i den tragiske ulykken.

Baes kone Cecilie Skog (33), Lars Nessa (29) og Øystein Stangeland (39) overlevde raset, og befinner seg fortsatt i base camp. Ifølge Simen Mørdre, pressekontakt for det norske K2-teamet, vil alle som er fysisk i stand til det, måtte gå ned fjellet.

Føttene til italienske Marco Confortola (37) er svarte av frostbitt.