Andre land ber borgerne være forsiktige i Istanbul, Norge endrer ikke reiserådet

UD kommer ikke med nye reiseråd for Tyrkia, men sier at de følger situasjonen nøye.

Atatürk-flyplassen er hjemmebase til Turkish Airlines. I tillegg til de mange reisende til og fra Tyrkia, er det mange som bytter fly der på vei mot mer fjerntliggende reisemål.

Tyrkia er reisemål for mange nordmenn. Antalya og andre deler av Tyrkias middelhavskyst er vanlige reisemål for solhungrige, norske charterturister.

Istanbul har vært et populært reisemål for storbyferie med sine mange gamle monumenter og bygninger fra både romertiden og fra Det osmanske rikets storhetstid.

Advarte mot Syria-grensen

Reiserådet fra UD ble siste oppdatert 12. februar. Der fraråder norske myndigheter «reiser eller opphold som ikke er strengt nødvendig i grenseområdene i Tyrkia nærmere enn ti km fra grensen til Syria».

Samtidig oppfordres det til å «å utvise aktsomhet ved reiser og opphold i resterende områder av de provinsene som grenser til Syria, samt øvrige provinser i sørøst».

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Hilde Steinfeld gjelder disse rådene fremdeles, men UD følger utviklingen nøye.

Norske borgere oppfordres til å forholde seg til tyrkiske myndigheters håndtering av situasjonen og følge deres anvisninger.

Hagia Sofia er sammen med Topkapipalasset, Den blå moske og den gamle basaren blant de mest besøkte turistattraksjonene i Istanbul, byen som har vært hovedstad i både Romerriket og Det osmanske riket. I 1923 ble Ankara Tyrkias hovedstad, men Istanbul er fortsatt landets økonomiske nav og desidert største by.

Oppdaterte råd

Også en del andre land har oppdatert sine reiseråd for Tyrkia etter angrepet mot Atatürk-flyplassen, en av Europas travleste og et viktig knutepunkt for europeiske reisende til særlig Midtøsten, Asia og Afrika.

Tyskerne råder nå reisende til Istanbul, Ankara og andre storbyer til å være på vakt og utvise «forhøyet forsiktighet». Det frarådes på det sterkeste å reise i grenseområdene mot Syria og Irak.

Frankrike oppdaterte sine reiseråd og ber folk unngå demonstrasjoner og store ansamlinger av folk. Fransk UD gjør også oppmerksom på at franske borgere og institusjoner i Tyrkia kan være terrormål på grunn av landets innsats i kampen mot terror.

Amerikansk UD skriver at det «advarer amerikanske borgere om økt trussel fra terrorgrupper i hele Tyrkia».Australia oppfordrer til å utvise stor aktsomhet i hele Tyrkia og at reiser til Istanbul og Ankara bør revurderes.Britene advarer mot en rekke områder og mot alle reiser nærmere enn 10 kilometer fra den syriske grensen, slik de aller fleste land gjør.

Bildet viser døde og sårede utenfor Atatürk-flyplassen i Istanbul, Tyrkias største by. Flyplassen er oppkalt etter Mustafa Kemal Atatürk, grunnleggeren av den moderne tyrkiske staten.

Mange angrep

Tyrkia har vært rammet av en rekke terrorangrep det siste året. Medregnet hendelsene tirsdag, har det hittil i år vært minst 14 bombeangrep i Tyrkia.

I underkant av halvparten har vært bilbomber mot politi- og militærmål i de kurdiske områdene.

I 2015 var det minst seks bombeangrep. Det aller dødeligste var i valgkampen i fjor da 103 personer ble drept i et venstreorientert og prokurdisk valgkamparrangement i Ankara.