Verden

Demokratene blokkerte forsøk på å velte Iran-avtale

Det amerikanske Senatet har stanset et forsøk på å velte avtalen om det iranske atomprogrammet.

USAs president Barack Obama er godt fornøyd med at motstanderne av atomavtalen ikke klarte å stanse den under en avstemning i Senatet. Men republikanerne vil fortsette kampen mot avtalen.
  • Ntb

Republikanerne og noen få demokrater har forsøkt å få støtte til en resolusjon for å stanse atomavtalen.

President Barack Obama har gjort det helt klart at han ville nedlegge veto mot en slik resolusjon. Det trengs to tredels flertall i begge kamre i Kongressen for å overkjøre et veto.

58 senatorer stemte for resolusjonen, mens 42 stemte mot, noe som betyr at forsøket på å stanse avtalen feilet.

Gir ikke opp

— Dette er en seier for diplomatiet, for nasjonal sikkerhet og for sikkerhet i verden, sa Obama i en uttalelse etter at resultatet var klart.

Han takket samtidig for støtten og lover å begynne implementeringen av avtalen.

Demokratenes minoritetsleder i Senatet, Harry Reid, sa at det nå er gjort et klart og endelig vedtak, og at nye forsøk på å velte avtalen er bortkastet tid.

Men republikanerne, som enstemmig går imot avtalen, sier at de kommer til å fortsette å kjempe mot den.

— Denne debatten er langt fra over, sa presidenten i Representantenes hus, John Boehner. Han sa at republikanerne vil bruke alle midler for å stoppe, forsinke og få utsatt gjennomføringen av avtalen.

Den republikanske senatoren Marco Rubio, som kjemper om å bli partiets presidentkandidat, sa i Senatet at det nå blir begått en fryktelig tabbe. Han sa at han håpet Obamas etterfølger i Det hvite hus vil gå tilbake på avtalen og gjeninnføre de økonomiske sanksjonene mot Iran.

Neste år

Atomavtalen ble inngått i juli mellom Iran og den såkalte 5 + 1-gruppen, det vil si de fem vetolandene medlemmene av FNs sikkerhetsråd samt Tyskland.

Avtalen legger opp til at mange sanksjoner mot Iran oppheves mot at Iran legger alle planer om utvikling av atomvåpen bort. Men Republikanerne mener at Iran vil jukse og utvikle atomvåpen likevel, samtidig som opphevelse av sanksjonene gir dem betydelig større innflytelse.

Avtalen skal implementeres fra første halvdel av 2016.

Les også

  1. Iran: Vi vil diskutere Syria-fred

  2. Obama trumfet gjennom Iran-avtale

  3. Republikanerne starter opp kampen mot Iran-avtale