Verden

Uken da en løve fra Zimbabwe ble den store nyhetssaken

Veien fra Afrikas savanne til toppen av Empire State Building.

Lørdag prydet Cecil den ene siden av Empire State Building i New York. Foto: Eduardo Munoz/Reuters/NTB scanpix

 • Lars Heltne

20 millioner nyhetsartikler. Det er antallet man får ved et grovt Google-søk på det som var Zimbabwes mest kjente løve. Men hvor kjent var han egentlig? Mer om det senere.

En rasende folkemengde har møtt opp utenfor kontoret til jegeren og tannlegen Walter Palmer i Minnesota i USA. Foto: Ann Heisenfelt / AP

Jakten på en tannlegeCecil var en del av et forskningsprosjekt ved Oxford, og hadde allerede vært død i flere uker da nyheten om jakten ble kjent tirsdag. Det trigget umiddelbart en ny jakt, nemlig på jeger og tannlege Walter James Palmer. Synderen, som skal ha drevet ulovlig jakt tidligere, beklaget at han hadde tatt livet av den folkekjære løven, før han selv gikk i dekning. Nå krever zimbabwiske myndigheter ham utlevert, og 100.000 har signert et opprop for å få fortgang i prosessen, skriver BBC, som legger til at også Det hvite hus skal vurdere saken.

Tannlege Palmer har stengt kontoret sitt etter å ha mottatt trusler. Han vakte heller ikke sosiale mediers begeistring ved å bruke pil og bue i jakten på dyret. Men amerikanske talkshow fikk i alle fall noe å snakke om.

Vekkelse av en nasjon

Løven Cecil er oppkalt etter imperialisten Cecil Rhodes. Mye tyder også på at løvens død i utgangspunktet vakte mer oppmerksomhet hos de gamle imperialistmaktene Storbritannia og USA enn hjemme i Zimbabwe. Oppstandelsen gjorde derimot at også zimbabwerne ga løven spalteplass – dog på en litt annen måte.

— Det er neppe noe overdrivelse å si at 99,99 prosent av zimbabwere aldri hadde hørt om denne løven før mandag. Nå vet vi, takket være britiske medier, at vi hele tiden hadde denne mest berømte løve, et ikon, skrev Kennedy Mavhumashava i avisenThe Chronicle etter at historien hadde tatt fyr i vestlig presse noen dager.

Spaltisten håpet samtidig at oppmerksomheten ville rette oppmerksomhet rundt noen av landets andre dyr av samme slag.

— Kanskje vi likevel kan tjene på denne oppmerksomheten. Verden må få vite at vi har titusener av Ceciler, bare at de ikke har på seg halsbånd og heller ikke er oppkalt etter kolonister, påpekte Mavhumashava.

Om myndighetene ikke var på ballen i første omgang, har Cecils død nå fått dem til å stramme inn jaktreglene i landet, ifølge NTB.

— Jakt på løver, leoparder og elefanter i områder utenfor nasjonalparken Hwange gjøres ulovlig med umiddelbar virkning, sier Edson Chidziya, som er sjef i Zimparks, landets myndighet for parker og dyreliv.

To zimbabwere, som skal ha vært amerikanerens medhjelpere, er for øvrig pågrepet i saken.

En ny løvekjendis

Som kommentatoren i The Chronicle håpet, har den døde Cecil skapt økt interesse rundt andre løver. I alle fall rundt Cecils bror.

Lørdag kokte sosiale medier over fordi det ryktes at Cecils bror Jericho også var død. Det var Zimbabwes innsatsgruppe for naturforvaltning som meldte at Jericho hadde blitt skutt, før CNN kunne toppe forsiden sin med følgende melding søndag ettermiddag: Confirmed: Jericho the lion is alive.

Cecil x 100

Dyrevernforkjempere har kanskje spurt seg hva all oppmerksomheten har gjort for å styrke saken mot ulovlig jakt.

Firmaet Goldgenie har i alle fall sørget for å ta grep. Med deres hjelp har nå mobilleverandøren HTC laget 100 versjoner av en telefon med Cecil-gulldeksel, skriver The Telegraph. Herligheten(e) kan bli din for den nette sum av 20.000 kroner. Ti prosent av summen går til dyrevelferden i Hwange National Park, der Cecil bodde.

Smarttelefonen har fått navnet «For Cecil and his Kingdom». Ikke alle lot seg imponere, dog.

Kongen av Manhattan

Det fantes neppe en bedre måte for Cecil å avslutte uke på enn å pryde 33 etasjer av Emipre State Building i New York. Denne gangen måtte riktignok Cecil dele rampelyset med bjørner, tigre og fugler som en del av et éndagsprosjekt for å gjøre folk mer bevisste på truede dyrearter. Det var også reklame for et program som skal gå på Discovery Channel i desember, skriver Time.

En glamorøs uke for løven Cecil ble toppet med plass på Emipre State Building. Foto: Eduardo Munoz/Reuters/NTB scanpix

Så spørs det hvor lenge løve-engasjementet vil vare. Søndag kveld meldte naturforvaltningsmyndigheter i Zimbabwe at nok en amerikansk jeger er mistenkt for å ha tatt livet av enløve i landet.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Kvinne kan få 20 års fengsel for å ha kalt topp-politiker en «egoistisk, syk mann»

 2. VERDEN
  Publisert:

  Aftenposten i Zimbabwe – Det var på tide at militæret grep inn. Nå har vi håp om at alt kan bli bedre i landet.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Fortvilt rømmer millioner hjemlandet. To av tre innbyggere gikk ned 11 kilo på ett år.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Denne kebabsjappa måtte stenge etter én dag. Ser du hvorfor?

 5. VERDEN
  Publisert:

  Assads styrtrike fetter har havnet i unåde. Ligger forklaringen i Moskva?

 6. DEBATT
  Publisert:

  FN vil gjøre ulovlig innvandring til lovlig migrasjon