Verden

I London er ni av ti «bobbyer» ubevæpnet

Det store flertallet av britisk politi bærer ikke våpen, men en liten bevæpnet styrke kan tilkalles i løpet av minutter.

LONDON (Aftenposten): Mens norsk politi denne uken fikk forlenget en midlertidig bevæpning, vandrer Londons ikoniske politimenn rundt uten skytevåpen.

  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold

— Jeg ønsker ikke amerikanske tilstander her, sier Mani (32), mens han nyter lunsjpausen utenfor turistmagneten Tower of London.

Hverken han eller kollega Shah (34) ønsker seg bevæpnet politi i gatene, til tross for at de mener London er blitt et mer utsatt terrormål de siste årene.

Kollegene Shah (34) og Mani (32) sier de ikke ønsker seg mer bevæpnet politi, til tross for at terrortrusselnivået mot Storbritannia er hevet.

— Å se politi med våpen på flyplasser og utenfor viktige bygg er litt uvant for oss, sier Shah.

Ubevæpnede bobbyer, ikledd de karakteristiske, runde bøttehjelmene, er nemlig det klart vanligste synet som møter briter og turister på besøk i London.

Metropolitan Police Force opplyser til Aftenposten at rundt 90 prosent av deres tjenestemenn ikke er bevæpnet.

Les også:

Les også

Anundsen forlenger bevæpningen av norsk politi

Få med våpen

Kun spesielt trente politifolk, med tittelen Authorized Firearms Officers (AFOs), er bevæpnet i det daglige (se faktaboks) med en Glock 17-pistol og maskinpistolen MP5.

De er døgnkontinuerlig tilgjengelig i nærområdet, med en responstid på få minutter. For å kvalifiseres som AFO-betjent må man gjennom et fire år langt opplæringsopplegg, og hver sjette måned må de godkjennes på ny.

Kriminolog Peter Squires beskriver dagens ordning som et kompromiss de fleste er fornøyd med.

— Flere og bedre tilgjengelige AFO-betjenter har vært løsningen de siste årene, det ses på som en slags gyllen middelvei. Ideen er at noen få trenes til et elitenivå, og det koster både tid og penger å lære dem opp og holde dem på dette nivået, sier han.

At britene ønsker å holde på sitt system, handler mest om kultur, tradisjon og følelser, mener eks-politimann og professor Peter Waddington.

— Britisk politi blir av enkelte holdt frem som en modell for et sivilisert politi.

Spesiell trening

Totalt ble AFO-betjenter tilkalt drøyt 12.000 ganger i løpet av sist tilgjengelige statistikkår nasjonalt, viser tall fra innenriksdepartementet. Men det ble bare avfyrt skudd i to situasjoner.

Det er ikke nylig gjennomført større meningsmålinger av briters syn på bevæpnet politi, men YouGov-tall fra 2012 viser at briter er langt mer komfortabel med bevæpnet politibeskyttelse ved logistikknutepunkter som flyplasser enn eksempelvis et sportsarrangement. Her foretrekker de ubevæpnet politi.

Da det viste seg at skotske bevæpnede AFO-polititjenestemenn enkelte ganger ble brukt til rutinemessige oppdrag skapte det en voldsom debatt.

— At bevæpnet politi ble brukt i alt fra trafikkontroller til enkle butikktyverier vakte enorme reaksjoner, sier professor Squires.

— Det er en sterk følelse av at vi ikke vil ha et politi som ligner det amerikanske, men samtidig blir jeg ikke overrasket om vi ser en sakte og gradvis bevegelse mot mer bevæpning. Argumentet vinner stadig terreng blant publikum.

Hovedårsaken, sier han, er frykten for terrorisme. Kriminaliteten i landet er nede på 1970-tallsnivå, men terrortrusselnivået ble i fjor hevet til tre av fem. Etter terrorangrepet i Paris og København tidligere i år blusset bevæpningsdebatten opp igjen.

— Frykten for terror øker folks ønske om å se politistyrken bevæpnet. Dessuten er presset økende fra politiet selv, fordi økonomiske kutt gjør at flere patruljerer alene og føler seg mer sårbare, sier Waddington.