Verden

Mollekleiv: - Håpet er det siste vi har

Røde Kors-president Sven Mollekleiv fortviler.

En palestinsk gutt som flyktet fra hjemmet med sin familie, gråter på en FN-skole i Gaza. Foto: REUTERS/SCANPIX

 • Nicolai Heyerdahl

Les også: Still spørsmål:

— Situasjonen på Gaza forverrer seg dramatisk fra time til time. Hjelp blir holdt ute, og palestinsk Røde halvmåne får meldinger om folk som ligger skadet, men på grunn av kampene kan de ikke hente dem. Barn dør fordi ambulansefolkene ikke kommer seg ut for å hente dem, sier president Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors til Aftenposten.no.Mandag slapp endelig to kirurger og to sykepleiere fra det internasjonale Røde Kors inn i Gaza. I tillegg jobber 160 lokale Røde Halvmåne-arbeidere frenetisk for å hjelpe de skadede. - Det er viktig å understreke at det er et team på åtte fra Røde Kors som har jobbet med distribusjon av mat og medisin til sykehusene. Men vi trenger flere ambulanser, flere folk som kan kjøre, og mer medisinsk utstyr. De som har stått og operert i ni døgn trenger avlastning. For hver time blir dette mer og mer kritisk. - Det å holde Røde Kors ute, eller ikke sørge for at vi kan ferdes trygt, er dramatisk.

Flere team klare

Mollekleiv kommer med en sterk appell til alle parter om å slippe inn bistand fra Røde Kors som Gazas befolkning sårt trenger. - Når vi appellerer til alle parter, er det fordi det er en forpliktelse for alle krigførende stater. Vi har flere team i Egypt som venter på å komme inn, fra flere Røde Halvmåne-foreninger. De er klare til å reise inn hvis Egypt åpner grensen til Gaza, sier Mollekleiv. Han er langt fra optimist med tanke på en rask slutt på den israelske krigføringen: - Håpet er det siste vi har, og det må ingen ta fra oss. Men slik jeg leser situasjonen nå, må vi forberede oss på at kampene kommer til å vare lenge, og at den humanitære krisen vil bli mer alvorlig. Vi må også forberede oss på at dette vil utløse et akutt og voldsomt flyktningeproblem.


Livredde

Tre feltarbeidere fra Leger Uten Grenser ankom Gaza på nyttårsaften. Men på grunn av de voldsomme israelske angrepene har ikke organisasjonen fått inn flere hjelpearbeidere de seks siste dagene. — Bombingen og urolighetene på Gazastripen gjør både pasienter og medisinsk personell til fanger. Pasienter er livredde for å gå til sykehusene for å få den medisinske oppfølgingen de behøver, og helsepersonellet er forhindret fra å bevege seg rundt i området, sier medisinsk koordinator Cecile Barbou i Leger Uten Grenser i en pressemelding .Leger Uten Grenser forsøker å sende et kirurgisk team til sykehuset i Shifa, der de to norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert jobber på spreng med begrensede hjelpemidler. Tirsdag morgen melder The Jerusalem Post at 80 lastebiler fra Røde Kors har sluppet inn på Gaza.

Stopper opp

Ifølge hjelpeorganisasjonen Care stopper nå distribusjonen av nødhjelp helt opp på Gaza. - Samtidig som israelske væpnede styrker dreper og sårer et økende antall sivile gjør de det svært vanskelig for hjelpeorganisasjonene å komme til med medisiner, mat og vann, sier Marte Gerhardsen, generalsekretær i CARE .– Dette er i strid med folkeretten, og krigen arter seg mer og mer som en krig mot sivilbefolkningen, sier Gerhardsen i en pressemelding. CAREs kolleger i området forteller at kvinner og barn risikerer livene sine i matkø mens israelske fly bomber området. Bakkeinvasjonen har ført til at all utdeling av mat og medisiner må utsettes, til tross for at lagrene er fulle.

 1. Les også

  «Bombene skiller ikke mellom barn og Hamas»

 2. Les også

  Vellykket mediestrategi

 3. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

Her skyter israelske artilleristyrker mot mål i Gaza. Foto: AP/SCANPIX

Den norske legen Mads Gilbert under en av mange operasjoner på Shifa-sykehuset i Gaza. Foto: Norwac 2009 / SCANPIX

Relevante artikler

 1. VERDEN

  – Flyangrep mot barnesykehus i Aleppo

 2. VERDEN

  – Den største feilen vil kan gjøre nå er å erklære Syria som en håpløs sak

 3. VERDEN

  Mollekleiv: – Store framskritt i beleirede områder

 4. VERDEN

  Mange drept i feilbombing av flyktningleir i Nigeria

 5. VERDEN

  "De er helt alene og de er vant til å gå sultne hele dagen"

 6. VERDEN

  Presidenten har fått en lovende og dyr behandling. Men den er eksperimentell.