Verden

- IRA-sjåfør var britisk spion

Nå har han rømt Nord-Irland i frykt for sitt eget liv.

EN mann i slutten av 50-årene har innrømmet at han var britisk spion samtidig som har jobbet som sjåfør for tidligere IRA-kommandant Gerry Adams. Mannen har nå forlatt Nord-Irland i frykt for sitt eget liv.
  • Amund Trellevik

En mann som i flere år fungerte som sjåfør og en del av sikkerhetsstyrken rundt nåværende Sinn Fein-leder Gerry Adams ble torsdag denne uken avslørt som agent for den britisk sikkerhetstjenesten MI5, melder CNN.

Forlot sitt hjem fredag

Mens Adams var leder for Den irske republikanske armé (IRA) var mannen, som nå er i slutten av 50-årene, også britisk spion. Han klarte å skjule sin dobbeltrolle godt, og ingen hadde avslørt mannen før han fredag forlot sitt hjem i Belfast og reiste utenlands.

Politiet ønsker ikke å kommentere opplysningene som har vært gjengitt i flere britiske aviser, men en offisiell kilde i Sinn Fein, partiet som kjemper for at Nord-Irland skal forenes med Irland, forteller at mannen tydelig frykter for sin egen sikkerhet etter at dobbeltspillet ble kjent.

Skutt etter avsløring

Det er grunn til å tro at den tidligere sjåføren hadde inngående kjennskap til prosessen rundt forhandlingene om våpenhvilen som ble undertegnet av IRA og britiske myndigheter i 1998. Han var mannen som kjørte toppledelsen fram og tilbake fra forhandlingsstedet Castle Buildings.

For to år siden innrømmet en annen av Gerry Adams nærmeste medarbeidere, Denis Donaldson, at han tidligere hadde jobbet som dobbeltagent for MI5.

Les også

Sinn Fein-informant funnet drept

i Belfast.

Tidligere denne uken bekreftet PST at

Les også

Nå inntar spionene Norge igjen

. Jørn Holme mener at aktivitetsnivået er tilbake på samme stadium som før Sovietunionens oppløsning.

Sjåføren hadde som rolle blant annet å kjøre IRAs toppledelse frem og tilbake fra Castle Buildings i Stormont i Belfast, der våpenhvileavtalen ble forhandlet frem i 1998.