Verden

Bush hilses velkommen med bomber

Minst syv raketter og granater rammet det sørlige Israel samme dag som Bush landet i Tel Aviv.

Den amerikanske presidenten George W. Bush ble ønsket velkommen av Israels statsminister Ehud Olmert (til venstre) og president Shimon Peres da han landet i Tel Aviv i dag. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP PHOTO

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

LES MER:


Palestinske opprørere på Gaza-stripen markerte den amerikanske presidentens første Israel-besøk ved å sende prosjektiler inn i det sørlige Israel.Ingen personer er meldt drept, men Danny Dahan i byen Sdrerot var blant dem som ble rammet av angrepene. I dag ble huset hans truffet av en rakett som flerret opp taket før den landet i sengen til Dahans sønn.— Raketter har regnet over denne byen i flere år, men det er ingen som gjør noe, sier en gråtkvalt Dahan til den israelske Army Radio.George W. Bush landet i Tel Aviv i dag i et forsøk på å få fremgang i de fastlåste fredssamtalene mellom Israel og palestinerne. Israel forhandler om fred med den moderate palestinske regjeringen til president Mahmoud Abbas, som har kontroll over de palestinske områdene på Vestbredden. Samtidig fører Israel harde kamper mot palestinere på Gaza-stripen, et område som er kontrollert av den ytterliggående bevegelsen Hamas. Bush skal ikke besøke Gaza i løpet av det åtte dager lange Midtøsten-besøket som begynte i dag.

Araberne skeptiske

Den amerikanske presidenten forsøkte i november å få fremgang i fredsprosessen ved å arrangere en diger internasjonal konferanse i den amerikanske kystbyen Annapolis, men dette møtet har gitt få konkrete resultater. Bush var likevel optimistisk da han møtte pressen etter å ha landet i Israels hovedstad i dag. - Vi ser en ny mulighet for fred her i Det hellige land og for frihet over hele regionen, sa Bush, som legger stor personlig prestisje i å få til et gjennombrudd i Midtøsten før han går av som president ved årsskiftet. Israels president Shimon Peres var enig i at dette året blir avgjørende for fredsarbeidet i den konfliktrammede regionen. - Dette året må produsere mer enn bare ord, formante han da han ønsket Bush velkommen i dag. Mens israelerne setter sin lit til USA, blir Bush møtt av adskillig større skepsis fra de arabiske landene i regionen. Meningsmålinger i store deler av de arabiske landene viser at Bush er blant de minst populære utenlandske lederne. General Amr Moussa, lederen for Den arabiske liga, sa i forkant av Bush' Midtøsten-tur at han er både skeptisk og tvilende til den amerikanske presidentens arbeid for fred i området. - USA må begynne å ta ansvar hvis det vil forandre situasjonen og den generelle stemningen i Midtøsten, sier Moussa til Voice of America.

Flere utfordringer

Iran blir også et stort tema for Bush i løpet av besøket. Amerikanske myndigheter anser fortsatt Irans atomprogram som en stor trussel, og deler denne frykten med Israel.

Les også

Iranske båter truet amerikanske krigsskip

tidligere denne uken bidro ikke til å gjøre stemningen mellom de to landene noe bedre.Bush kommer også til å ta for seg utfordringene i Libanon mens han er i området. Landet har vært uten president de siste seks ukene, og preges av en stadig økende usikkerhet. I går ble to FN-soldater skadet av en veibombe.Bush blir i Israel til fredag, når han flyr fra Jerusalem til Kuwait. Han skal også besøke de Forente arabiske emirater, Saudi-Arabia og Egypt før han vender tilbake til Washington 17. januar.

Les også

  1. Varm velkomst for Bush i Israel

  2. Israel har ikke beviser for iransk atomvåpenprogram

  3. Syv drept på Gaza

  4. Økende pris for fred