- Undertrykket på grunn av OL
Norske uighurer fra Nordvest-Kina demonstrerte i Oslo i dag mot det de mener er kinesisk undertrykkelse.
— Mamma, hvem er alle disse menneskene? - Det er noen sånne Uruguay-greier, sier moren og haster datteren videre oppover Karl Johans gate i Oslo. Uighurene, et folkeslag som utgjør den største etniske minoriteten i Xinjiang-provinsen i Nordvest-Kina, er ikke like kjent utenfor Kina som det tibetanerne er. Og det på tross av at de er dobbelt så mange mennesker og i en situasjon svært lik tibetanernes.
- Syv personer dødsdømt
I dag samlet et femtitall norske uighurer seg til en fredelig demonstrasjon i hovedstaden for å protestere mot det de mener er grov undertrykkelse fra kinesiske styresmakter. Uighurenes blåhvite flagg, som de en gang håper å kunne heise i hjemlandet de selv kaller Øst-Turkestan, vaiet i vinden sammen med et stort antall ballonger og plakater der demonstrantene formante sin sak. «Kina, et fascistisk diktatur», sto det skrevet med store bokstaver over et langt, svart banner. «Freedom for Uighurs», var teksten flere av demonstrantene hadde trykket bakpå sine hvite t-skjorter. - Vi demonstrerer fordi kineserne bruker OL som en unnskyldning for å slå enda hardere ned på uighurene, sier Semet Abla, som leder den norske uighurkomiteen og som sto i spissen for dagens demonstrasjon. - Vi har ikke noe imot OL i seg selv, men mener at lekene blir misbrukt for å undertrykke vårt folk, fortsatte han. Ifølge Abla har minst 2-300 mennesker blitt arrestert på grunn av politisk aktivitet i Xinjiang-provinsen de siste månedene. Syv av dem skal ifølge Abla allerede være dømt til døden. - De blir dømt kun fordi de er i opposisjon, sier Abla. - De er uskyldige.
Mangler en Dalai Lama-figur
Xinjiang-provinsen er et område fire ganger så stort som Norge, men folketallet ligger kun på rundt 15 millioner på grunn av et hovedsakelig ubeboelig klima. Uighurene forsøkte to ganger i forrige århundre å etablere sitt Øst-Turkestan, men feilet begge gangene. Etter at Mao Zedong vant borgerkrigen i Kina, ble Xinjiang offisielt innlemmet som en del av Folkerepublikken Kina. Uighurene mangler en samlende leder som det tibetanerne har i Dalai Lama, noe som gjør at deres sak er langt mindre kjent for utenomverdenen enn den i TIbet. Eksillederen Rebiya Kadeer forsøker å gjøre noe med den saken fra sin base i Washington, DC, og vant blant annet Rafto-prisen for sitt arbeid i 2004. Hun har også vært nominert til Nobels Fredspris.
- Forvrenger fakta
Demonstrasjonen i Oslo avsluttes foran den kinesiske ambassaden. Tidligere i år uttalte den kinesiske ambassaden følgende om Kadeer til Aftenposten.no: - Alle vet at Rebiya Kadeer er en dømt forbryter som engasjerte seg i aktiviteter som satte Kinas nasjonale sikkerhet i fare. Hun samarbeider nå med Eastern Turkistan Movement, og har vært aktiv i å utføre anti-Kina-aktiviteter. - Hun forvrenger fakta, og skjuler seg bak et slør av å arbeide for menneskerettigheter og demokrati. Målet hennes er å underbygge fred og stabilitet i det kinesiske samfunn, samt å separere Xinjiang fra moderlandet Kina.