Verden

Kina presser Aung San Suu Kyi

Myanmars leder er utsatt for kraftig kinesisk press om å gjenoppta bygging av en gigantdam ved elven Ayeyarwaddys kilde. Befolkningen og naturvernere er sterkt imot kraft-prosjektet.

President Xi Jinping med sin gjest Aung San Suu Kyi i Beijing i juni 2015. Kina har satset på at Myanmars folkevalgte leder skal omgjøre sin forgjengers beslutning om å stanse en stor dam-utbygging som er planlagt å skulle sikre den kinesiske Yunnan-provinsens elektrisitetsforsyning. Foto: CHINA DAILY / X01745

 • Jørgen Lohne

Hvis Aung San Suu Kyis regjering gjenopptar byggingen av Myitsone-dammen, vil Myanmars folk kreve sine lederes avgang, mener det respekterte og uavhengige nyhetsmagasinet som bærer elvens tidligere navn, The Irrawaddy.

Og skal det virkelig bygges dam ved kilden til en av Asia vakreste og mest berømte elver, Myanmars viktigste handelsrute til vanns?

Javisst. Myitsone-dammen blir realisert i henhold til avtalen, sier China Power Investment (CPI). Det statlige kinesiske energiselskapet
inngikk i 2007 en kontrakt med Myanmars daværende militærjunta om å bygge en kolossal betongsperre til en kostnad av mer enn 29 milliarder kroner.

Nei, sier etter alt å dømme flertallet av Myanmars befolkning, og i
alle fall innbyggere i de berørte områdene:

– Hvordan skal vi overleve her dersom vår nye regjering ikke setter
stopp for dette? spør Ja Hkaung fra landsbyen Tan Hpe, som ifølge nyhetsnettstedet Mizzima ble tvunget til å gi fra seg sin landbruksjord til myndighetene på grunn av utbyggingsplanene.

Nei, sier også miljøorganisasjoner, som hevder at Myitsone-dammen
vil gjøre ubotelig skade på Ayeyarwaddys økosystem.

Nå venter alle på svaret fra Myanmars folkevalgte leder, Aung San Suu Kyi.

Modig nei fra forgjengeren

En kvinne arbeider ved bredden av Ayeyarwaddy-elven i Kachin-staten i Nord-Myanmar. Det er nær dette området at det store kinesiske damanlegget er planlagt. Foto: Khin Maung Win / TT / NTB Scanpix

Myitsone-dammen er planlagt i Kachin-staten et par kilometer sør for stedet der elvene Mali og N’Mai føres sammen og former Ayeyarwaddy.

Tidligere president Thein Sein trosset kineserne og stanset prosjektet i 2011, med miljøhensyn som begrunnelse.

Den modige beslutningen var viktig, og ikke bare fordi den var i samsvar med folkemeningen: Thein Sein, som i fem år styrte på sine generalkollegers nåde i overgangsperioden etter juntaens militærdiktatur, sendte her et signal til Vesten om at Kina ikke lenger hadde Myanmar i sin hule hånd. Og vestlige lands regjeringer ønsket da også presidentens avgjørelse velkommen, fremholder The Irrawaddy.

Magasinet peker på Aung San Suu Kyi som den som nå personlig har det overordnede ansvaret for hva som skjer videre.

Vinner av Nobels fredspris i 1991 er Myanmars ubestridte sivile leder etter Nasjonalligaen for demokratis store valgseier i november 2015.

 • Les her om hvorfor Aung San Suu Kyi ikke kan bli sitt lands president, men kan bestemme hvem som skal være det.

Partilederen er forhindret fra å bli president på grunn av en tvilsom grunnlovsbestemmelse, innført av hennes motstandere.

I stedet er hun nå den første som innehar tittelen statsråd
for Myanmar, en posisjon skapt av det nye politiske flertallet for å sikre hennes sentrale rolle. I tillegg er fredsprisvinneren landets utenriksminister og også minister for presidentembetet. Som statssjef har hun fått innsatt sin lojale støttespiller, Htin Kyaw.

Kan føre til dyp politisk krise

Kinas politiske toppledelse har oppvartet Aung San Suu Kyi både før valget og etter at hun ble Myanmars mektigste folkevalgte.

De har satset på at den nye lederen skulle omgjøre Thein Seins fem år gamle beslutning om å stanse den upopulære kraftutbyggingen, der 90 prosent av elektrisiteten som eventuelt måtte bli produsert, skal gå til Kina.

Myanmarere bosatt i Malaysia demonstrerer mot damutbyggingen i 2011. Foto: LAI SENG SIN/SCANPIX/REUTERS

Men nå må kineserne ta inn over seg at folket vil kreve Aung San Suu Kys og regjeringens avgang og at det heller ikke kan utelukkes splid i NLD dersom hun bestemmer at arbeidet med damanlegget skal gjenopptas, mener The Irrawaddy.

Hvordan Mama Suu stiller seg til spørsmålet, vet foreløpig ingen, heller ikke partifellene.
Hun lar alle vente i spenning.

Miljøødeleggelser og tragedier

Aung San Suu Kyi sammen med general Min Aung Hlaing (t.h.), øverstkommanderende for Myanmars væpnede styrker. FOTO: AUNG SHINE OO/SCANPIX/AP. Foto: Aung Shine Oo / TT / NTB Scanpix

Under militærjuntaens diktatur ble det inngått flere store kontrakter med kinesiske interesser, Myitsone-dammen er bare ett av flere slike prosjekter.

De militære lederne har fortsatt stor makt i Myanmar, også etter fjorårets valg, som kastet generalenes politiske gren, USDP (Partiet for enhet,
solidaritet og utvikling) ut av regjeringskontorene.

Men det er nå på tide at Myanmars sivile regjering på nytt vurderer så vel damutbyggingen som mange av de øvrige kinesiskstøttede planene, mener The Irrawaddy, som ellers frykter alvorlige miljøødeleggelser og store lidelser for landets befolkning.

– Hjertet hamrer, og jeg er på gråten. Smerten har ingen ende. Hvis byggingen av dammen ikke blir stanset, er jeg sikker på at jeg kommer til å dø snart, sier den jordløse landsbyboeren Ja Hkaung.

facebook.com/jorgenlohne

twitter.com/JorgenLohne

jl@ap.no

 1. Les også

  Les mer om Myanmar: Opiumsdyrkere i Det gylne triangel skal lokkes til å bytte valmuer med kaffe

 2. Les også

  - Vimpelcom-skandalen kunne aldri skjedd her

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Slik forsvarer Aung San Suu Kyi seg mot anklagene om folkemord

 2. VERDEN
  Publisert:

  De er fengslet for å ha avslørt myndighetenes massedrap. Nobelprisvinneren lar dem sitte der.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Søreide nøler med å kritisere Aung San Suu Kyi

 4. VERDEN
  Publisert:

  Protester mot Rohingya-krisen sprer seg over hele verden

 5. VERDEN
  Publisert:

  Kinesisk partiorgan om normaliseringen: Norge har betalt dyrt og lært sin lekse

 6. VERDEN
  Publisert:

  Kulturministeren: Ikke «naturlig» å ta opp menneskerettigheter under Kina-besøk