Verden

Klamrer seg til håpet

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Palestinere i Gaza by samlet seg på gatene i går kveld for å markere sin motstand mot den israelske blokaden av området. Grensesperringen har ført til at Gazas eneste el-verk har måttet stenge. Foto: AP / HATEM MOUSSA

 • Vi nærmer oss en menneskelig katastrofe i Gaza. Nå må vi bare prøve å bevare en flik av håp i hjertene våre, ellers er det ute med oss, sier den palestinske hjelpearbeideren Mahmoud Hamada til Aftenposten.no.

LES MER:


Hamada jobber for Norsk Folkehjelp i Gaza. Han har de siste månedene opplevd hvordan strømmen i huset hans bare står på noen få timer hver dag. Spesielt nettene, der temperaturen synker til under null grader har vært vanskelige for palestineren, som bor sammen med sin kone og tre barn i Gaza by. — Noen dager mangler vi også vann. Men det er mange som har det verre enn oss, sier han til Aftenposten.no. Gaza-stripen har vært delvis blokkert i flere måneder allerede, og Hamada har merket hvordan markedene har blitt gradvis tømt for varer. - Det har blitt vanskeligere å finne klær, sko, matvarer og andre essensielle ting. Dessuten har prisene mangedoblet seg fordi det er så lite varer å få tak i, sier han.

1700 pasienters liv i fare

Etter at Israel stengte grensen til Gaza-stripen på torsdag, har situasjonen for de halvannen millioner innbyggerne i det lutfattige området gått fra vondt til verre. I går stengte det eneste kraftverket i Gaza. Det betyr at blant annet sykehusene må drives på egne generatorer. - Disse sykehusene har bare drivstoff for å holde på en tre-fire timer til. Når de går tomme for drivstoff, kan de ikke holde de elektriske apparatene i gang. I følge våre anslag er det akkurat 1700 pasienter som er avhengige av disse apparatene på sykehusene akkurat nå. Blant annet ligger det flere barn i kuvøser som vil bli skrudd av når strømmen går. - Det vil bli vanskelig for disse spedbarna og alle de andre pasientene å overleve når de ikke lenger kan få hjelp fra apparatene, sier en sorgtung Hamada. I går stengte også de fleste bakeriene i Gaza fordi de manglet råvarene de trenger for å bake brød til befolkningen.

- Volden vil øke

Hamadi mener at Israels myndigheter har bommet stygt hvis de tror at stengingen av grensen vil føre til at angrepene fra palestinske opprørere mot områder i Sør-Israel vil opphøre. - I stedet vil vi se en opptrapping av volden. Det er mange militante grupper som nå er i ferd med å bli veldig sinte, sier han. Men folk flest, sier han, prøver å demonstrere mot Israel på en fredelig måte. - De siste nettene har mange personer samlet seg i gatene og tent lys. Dette er en måte å sende et signal til våre naboland og til det internasjonale samfunnet om at de må legge press på Israel for å stenge blokaden av varer til Gaza, sier Hamada. Lysene er et symbol på håp -- et håp som gradvis forsvinner. - Men vi er nødt til å bevare en flik av håp i våre hjerter. Ellers er det ute med oss, sier Hamada.

Olmert presses fra alle kanter

Den siste uken har militante opprørere i Gaza avfyrt mer enn 130 raketter mot Israel. Samtidig har minst 36 palestinere blitt drept i ulike israelske angrep. Mange av dem er sivile, ifølge sykehusene i Gaza. Israels statsminister Ehud Olmert utsettes nå for et voldsomt press fra flere hold. Flere land, inkludert Norge, krever at grensene skal gjenåpnes. Samtidig mener mange israelere at grensestengingen er nødvendig for at angrepene mot Israel skal ta slutt. Flere israelske aviser melder i dag at de tror Hamas, som er den dominerende politiske makten i Gaza, bløffer når de sier at kraftverket i området ikke har nok drivstoff til å holde strømmen påslått i området. Viljen til å satse på dialog fremfor militære løsninger er også svært lite populær i Israel, der mange innbyggere krever at Olmert gjør alt han kan for å sikre dem mot det de mener er terrorangrep fra palestinske opprørere.

Norge motstander av grensestengingen

Norges ambassadør i Israel, Jakken Biørn Lian, sier at Norge ikke støtter stengingen av grensen. - Vi er motstandere av at dette gjøres på denne måten. Dette er en sak som har stått på vår dagsorden i lengre tid. Nå får vi meldinger om at situasjonen blir mer og mer akutt, sier Lian til Aftenposten.no. Han legger til at UD jobber kontinuerlig med saken også fra Oslo.

 1. Les også

  Gaza uten strøm

 2. Les også

  - Situasjonen er desperat

 3. Les også

  - Vi skal slåss uten nåde

 4. Les også

  Tre palestinere drept

 5. Les også

  Bush hilses velkommen med bomber

Palestinske pasienter på al-Shifa-sykehuset i Gaza by har fortsatt lys og tilgang til de fleste medisiner og maskiner. Men snart er lagrene tomme. Foto: AFP / MAHMUD HAMS

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kraftige angrep mot Gaza etter skyting mot israelske soldater ved grensen

 2. VERDEN

  Hamas sier at 50 av de drepte i Gaza-sammenstøtene var medlemmer av islamistgruppen

 3. VERDEN

  Rakettangrep fra Gaza mot israelsk by

 4. VERDEN

  To politimenn drept i Jerusalems gamleby

 5. VERDEN

  Israel stenger den siste grenseovergangen til Gaza

 6. VERDEN

  Tre sårede palestinere døde av skadene