Verden

Et totalknust Mosul feirer seieren over IS

Mosul er frigitt, IS er beseiret. Det erklærte Iraks statsminister da han kom til Mosul søndag ettermiddag. Men han ventet med å holde seierstalen.

Haider Al-Abadi kom til Mosul søndag ettermiddag for å gratulere de irakske styrkene med seieren over IS.
 • Olga Stokke
  Journalist
 • Thomas Olsen
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Mennesker danser, irakske flagg vaier. Endelig kom statsminister Haider Al-Abadi til Mosul søndag ettermiddag for å erklære seieren over IS. Irakske soldater hadde startet feiringen allerede lørdag, før slaget om Mosul var offisielt erklært over.

Krigen i Mosul har vart i ni måneder.

Al-Abadi tvitret at han var kommet til Mosul for å erklære frigjøringen av byen som i juni 2014 ble okkupert av terrorgruppen IS. Han gratulerte de irakske styrkene og det irakske folk med seieren.

Mosul var den største byen som ble erobret av IS. Det var her at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi erklærte opprettelsen av den såkalte islamske staten, i Al-Nuri-moskeen som IS sprengte nylig. Fortsatt har terrorgruppen kontroll over deler av Raqqa i Syria, byen som IS har gjort til sin hovedstad.

Gamlebyen i Mosul søndag 9. juli.

Likstank og ruiner.

Mosul er ødelagt. Likstanken slår mot deg mens du går. En arm som må ha tilhørt et barn henger fra ruinene, skriver Louisa Loveluck på Twitter. Hun er i Mosul for The Washington Post. Ingen vet ennå hvor mange mennesker som ligger i ruinene i gamlebyen.

Startet feiringen lørdag

Irakske soldater startet lørdag feiringen av seieren over IS før slaget om Mosul var offisielt erklært over.

Sent lørdag kveld skal oberstløytnant i den irakske hæren og leder for antiterrorstyrken CTS, Thaer al-Kinani, ha erklært på iraksk TV at Mosul er frigjort, ifølge Kurdistan24.

CNN melder søndag ettermiddag at ifølge iraksk, statlig TV holder fortsatt noen IS-krigere stand i ett nabolag i Mosul.

Søndag ettermiddag skriver Louisa Loveluck, The Washington Post-journalist, at det virker som om Al-Abadi ikke vil gi noen seierstale før siste rest av Mosul er gjenerobret, det skal dreie seg om noen få metre.

 • Les Aftenpostens rapport fra fengselet der IS-fanger sitter: Mange av dem er mistenkt for å være IS-medlemmer. Nå er de stuet sammen i overfylte celler.
Statsminister Haider Al-Abadi gratulerer irakske styrker med seieren over IS.

Lørdag kveld meldte Kurdistan24s at desperate IS-soldater holder 20 gisler i en kirke i Mosul.

Gislene er etniske jesidi-kurdere, en religiøs minoritet som har opplevd grusomme overgrep i de IS-kontrollerte områdene. Det skal ifølge den kurdiske nyhetskanalen være både kvinner og barn blant gislene. Opplysningen skal ha kommet fra de irakske sikkerhetsstyrkene.

 • Nadia ble kidnappet og gjort til sexslave i IS. Hun fortalte Aftenposten om det hun opplevde.
Haider Al-Abadi kom til Mosul søndag ettermiddag for å gratulere de irakske styrkene med seieren over IS.
Irakske soldater i ruinene i gamlebyen i Mosul søndag 9.juli.

IS-soldater drept av hæren og seg selv

Ifølge Iraqi Day sprengte IS-ledere seg på direktesendt TV etter at de ble omringet i gamlebyen i Mosul lørdag den 8. juli.

De siste dagene har IS’ kvinnelige selvmordsbombere gått til angrep på sivilbefolkningen. Samtidig anklages irakske sikkerhetsstyrker for å ha begått grusomme overgrep.

Les mer om

 1. Mosul
 2. Irak
 3. Syria
 4. Den islamske staten (IS)