Iraks militære: IS har sprengt symbolsk viktig moské i Mosul

Al-Nuri-moskeen i gamlebyen i Mosul var stedet der IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte IS’ selvutnevnte kalifat. Nå skal ekstremistgruppen ha sprengt den, ifølge det irakske militæret.

En mann som angivelig var IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi holdt en tale i moskeen 4. juli 2014. Moskeen er over 800 år gammel og var et viktig landemerke i Mosul.

Det heter det i en uttalelse fra myndighetene i Bagdad. De irakske spesialstyrkene, som kjemper mot IS, skal ha stått bare 50 meter fra moskeen, ifølge uttalelsen.

En major i spesialstyrkene sier til Sky News at IS plantet sprengstoff i bygningen og så detonerte det.

Moskeen ligger i det lille området av Mosul som IS fortsatt kontrollerer. Den har stor symbolverdi for ekstremistgruppen fordi det var der IS-lederen erklærte seg selv som lederen for alle verdens muslimer.

Gjennom sitt propagandaorgan Amaq påstår IS at moskeen, som er over 800 år gammel, ble ødelagt i et amerikansk luftangrep. Siden området er for farlig, er det foreløpig umulig å verifisere de motstridende påstandene fra IS og irakske myndigheter.

– Vi bombet ikke noe i dette området, sier koalisjonstalsmann og oberst John Dorrian til nyhetsbyrået Reuters.

 Al-Nuri-moskeen har vært synlig på langt hold på grunn av dens karakteristiske og skjeve minaret.

Kamper i gamlebyen

Å nå frem til moskeen og erobre den, har vært et viktig mål for styrkene som kjemper for å gjenerobre Mosul fra IS.

Irakske styrker og militsgrupper startet tidligere denne uken en offensiv mot gamlebyen. Det er trolig fortsatt rundt 100.000 sivile i bydelen, ifølge estimater fra FN.

Al-Nuri-moskeen anses som den viktigste moskeen i Mosul. Den er kjent for sin skjeve minaret.

IS’ svarte flagg har vaiet fra minareten til Al-Nuri-moskeen etter at ekstremistgruppen erobret Mosul sommeren 2014.

Gamlebyen omringet

Irakske styrker har omringet gamlebyen, og tjenestemenn i hæren har uttalt at de håpet å ta tilbake kontrollen over moskeen innen eid-feiringen, som markerer slutten på ramadan.

Om IS drives ut av Mosul vil de i praksis bety slutten på den irakske delen ekstremistgruppens selverklærte kalifat, skriver Reuters. Gruppen holder fortsatt store områder i nabolandet Syria, men er også der på defensiven.

Nyhetsbyrået skriver at Baghdadi har overlatt forsvaret av Mosul til lokale krigere. Selv gjemmer han seg trolig i grenseområdet mellom Irak og Syria, ifølge kilder i det amerikanske og irakske forsvaret.