Verden

Saddam kan slippe galgen

Raseri og jubel møtte dødsdommen over den tidligere diktatoren. Nå skal en appelldomstol avgjøre hans videre skjebne.

Unge og gamle i den shiamuslimske bydelen Sadr i Bagdad jublet i gatene etter at dødsdommen mot Saddam Hussein var kunngjort. KARIM KADIM / REUTERS / SCANPIX

 • Forf>
 • Aftenpostens Korrespondent <forf>per A. Christiansen <

Selv hadde han bedt om døden ved skyting dersom han skulle bli kjent skyldig. I går mottok en rasende Saddam Hussein sin dom, som sier at han skal henges.Dommen utløste straks vidt sprikende reaksjoner i Irak.USAs ambassadør i Bagdad, Zalman Khalilzad, erklærte at rettens avgjørelse gir irakerne muligheten til å kunne samles. Men i det shiamuslimske området Sadr-byen i Bagdad krevde sinte demonstranter at den tidligere presidenten må henrettes umiddelbart. Og i hans hjemby Tikrit ble dommen møtt med støtteerklæringer til Saddam.

Dommerpanel.

Dommen er ennå ikke rettskraftig. Fordi rettssaken endte med en dødsdom, går den automatisk til et dommerpanel som har til oppgave å avgjøre hvorvidt den skal behandles på nytt ved en ankedomstol.Dette gjelder både den tidligere presidenten og fire av de medtiltalte som fikk enten døds— eller livstidsdom i en sak som gjaldt forbrytelser mot menneskeheten.Finner dommerpanelet at rettens avgjørelse skal godtas, vil dommene bli eksekvert i løpet av 30 dager.

Represalier.

Denne første rettssaken tok utgangspunkt i straffeaksjoner som Saddam Hussein og hans regime iverksatte etter et mislykket drapsforsøk på presidenten i den shiamuslimske landsbyen Dujail i 1982. Tilsammen 148 av innbyggerne ble henrettet etter dette attentatet. Et ukjent antall ble anholdt og torturert.Under den årelange rettssaken erkjente Saddam i grove trekk de faktiske forhold. Men han hevdet at han var i sin fulle rett til å gripe inn overfor hva han selv betraktet som forrædersk virksomhet, og at det som skjedde, var i henhold til iraksk lov.Også Saddams halvbror, tidligere etterretningssjef Barzan Ibrahim al-Takriti, og tidligere sjef for revolusjonsdomstolen, Awad Hamed al-Bander, ble dømt til døden. Tidligere visepresident Taha Yassin Ramadan fikk livsvarig fengsel, og tre lokale ledere for det regjerende Baath-partiet i Dujail-området fikk 15 års fengsel.

Rasende.

Saddam selv kom med et voldsomt raseriutbrudd da dommen ble avsagt. Han nektet først å reise seg for dommeren, men ble halt opp av stolen av to sikkerhetsvakter. Da det var klart at dommen lød på henrettelse ved hengning, overdøvet Saddam dommeren med sine utfall. Han ropte "Allahu akbar" ("Gud er stor") og "Lenge leve det irakske folk".Av frykt for uroligheter var det innført skjerpede sikkerhetstiltak i Bagdad fra klokken seks i går morges, lokal tid (klokken fire norsk tid). Etter at dommen var lest opp seks timer senere, brøt det likevel ut spontane demonstrasjoner både for og imot den tidligere presidenten.

Skillelinjer.

Demonstrasjonene fulgte i grove trekk sekteriske skillelinjer. Både Saddam selv og størsteparten av hans regime tilhørte den sunnimuslimske minoriteten i Irak. I sunniområdene utspant det seg derfor spontane støttedemonstrasjoner, mens det var jubel både blant shiamuslimene og kurderne, som ble forfulgt og undertrykt under det gamle regimet.Den shiamuslimske statsministeren, Nuri al-Maliki, sa i en fjernsynsoverført tale at Saddam "får den straffen han fortjener".Saddam står også for retten i en annen sak som gjelder massedrap på den kurdiske minoriteten i det nordlige Irak. Det var i går ikke klart hva som vil skje med denne saken dersom dødsdommen over Saddam blir kjent rettskraftig.

Se også KULTUR/ KOMMENTARER side 2

 1. Les også

  Bush: - Dødsdommen en bragd for demokratiet

 2. Les også

  Saddam dømt

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Hva snakket Saddam Hussein om i det første avhøret med CIA? En ny bok gir svaret

 2. VERDEN

  Hva sa toppdiplomatene ville skje etter USAs Irak-invasjon? Ny bok viser de interne advarslene.

 3. VERDEN

  Iraks ekspresident Talabani er død

 4. KRONIKK

  Tillit er den første broen som må gjennoppbygges i Mosul

 5. VERDEN

  Da IS dannet sin stat, trodde de at livet skulle bli bedre. Men ingen folkegruppe har lidd mer.

 6. KOMMENTAR

  Det koster å være rettsstat