Enda en kandidat ute av kampen om statsministerposten i Storbritannia

Hvem skal ta over ledervervet i Det konservative partiet og statsministerposten i Storbritannia? Mandag røk nok en kandidat ut.

De fem siste kandidatene før mandagens avstemning. Fra venstre: Kemi Badenoch, Penny Mordaunt, Rishi Sunak, Liz Truss og Tom Tugendhat, her før TV-debatten fredag.

Etter tre avstemninger har elleve kandidater blitt til fire. Mandag kveld kom meldingen om at parlamentariker Tom Tugendhat også må kaste inn håndkleet.

Han fikk 31 stemmer av sine partifeller. Dette var færrest av de gjenværende kandidatene.

Bettingselskapene hadde allerede tidligere på dagen sagt at Tugendhat, som er leder for Parlamentets utenrikskomité, trolig ville ryke ut.

Det betyr at de som står igjen er tidligere finansminister Rishi Sunak, utenriksminister Liz Truss, statssekretær i handelsdepartementet Penny Mordaunt og tidligere likestillingsminister Kemi Badenoch.

Parlamentariker Tom Tugendhat er ute av kampen om å bli den nye partilederen for De konservative i Storbritannia, og blir dermed heller ikke arvtageren til Boris Johnson.

Truss håper å rykke opp

Ledervalget i Det konservative partiet gjennomføres etter at statsminister Boris Johnson kunngjorde sin avgang for halvannen uke siden. Han har sagt at han vil bli sittende til det er valgt en ny tory-leder, som også overtar statsministerposten.

Sunak er foreløpig storfavoritt til å ta over etter Johnson, og fikk 115 stemmer mandag, som var 15 flere enn forrige valgrunde.

Før avstemningen håpet Truss å sikre seg stemmene til regjeringsadvokat Suella Braverman, som røk ut i forrige runde. Truss kom den gang på tredjeplass etter Sunak og Mordaunt.

Riktignok fikk Truss sju stemmer flere enn forrige gang, men det var likevel ikke nok til å ta annenplassen fra Mordaunt. Truss fikk 71 stemmer mandag, mens Mordaunt fikk 82.

Sistnevnte er en relativt ukjent politiker for britiske velgere, noe som også kan være en fordel.

NavnAntall stemmer
Rishi Sunak115
Penny Mordaunt82
Liz Truss71
Kemi Badenoch58
Tom Tugendhat31
Statssekretær i handelsdepartementet Penny Mordaunt og tidligere finansminister Rishi Sunak ligger foreløpig best an til å ta over etter Boris Johnson.

Uenige om skatt

Det er partiets 358 parlamentarikere som avgjør hvilke to kandidater som kommer til finalen. Både tirsdag og onsdag skal enda to kandidater stemmes ut.

Da er det to igjen. Hvem av dem som blir partileder og statsminister, skal partiets over 160.000 medlemmer stemme over via post. Resultatet blir kjent 5. september.

Utenriksminister Liz Truss vil bli partileder for De konservative, men hun sliter med å ta igjen Sunak og Mordaunt i valgrundene.

Selv om TV-debatten mandag ble avlyst deltok kandidatene i TV-sendte debatter både fredag og søndag.

I søndagens debatt var det høy temperatur rundt skattespørsmål. Truss og Mordaunt kritiserte Sunak for å ville øke skattene. Truss og Mordaunt mener det vil kvele økonomien. Sunak sier høyere skatter er nødvendig etter pandemien.