Verden

Russland anklages for angrep på sykehus i Syria

Angrep på sykehus og skoler nord i Syria skal ha kostet flere titalls mennesker livet mandag. Russland anklages for å stå bak angrepene.

  • Ntb

Organisasjonen Leger Uten Grenser (MSF) sier enten Russland eller Syria står bak angrepet på et MSF-støttet sykehus i Marat al Numan i den nordøstlige provinsen Idlib. Minst sju pasienter og ansatte ble drept, mens minst åtte MSF-ansatte er savnet etter bombingen.

— Ødeleggelsen av sykehuset innebærer at 40.000 mennesker fratas tilgang til helsehjelp i denne konfliktsonen, sier Massimiliano Rebaudengo, leder for MSFs innsats i Syria og Tyrkia.

Et annet sykehus i utkanten av Marat al Numan ble også rammet, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights. Her skal minst to personer ha blitt drept.

Lokale innbyggere i byen mener Russland står bak begge angrepene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Barnesykehus

I tillegg skal det ha vært et blodig sykehusangrep i grensebyen Azaz i naboprovinsen Aleppo. Minst 14 mennesker ble drept og titalls såret da minst fem raketter traff et barnesykehus og en skole som huset flyktninger like ved, forteller lokale innbyggere og helsepersonell til nyhetsbyrået Reuters.

Regjeringen i Tyrkia mener Russland står bak også dette angrepet. Selv insisterer russiske myndigheter på at de ikke bomber sivile mål. Og Syrias ambassadør til Russland hevder det var USA som bombet sykehuset i Marat al Numan.

— Det ble ødelagt av det amerikanske luftforsvaret. Russiske jagerfly hadde ingenting med dette å gjøre, hevder ambassadør Riad Haddad.

- Brudd på folkeretten

MSF slo forrige uke alarm om angrep mot flere sykehus nordvest i Syria som er overfylt av sårede fra russiske og syriske flyangrep. En talsmann for FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier nærmere 50 sivile, mange av dem barn, er drept i angrep på fem helseinstitusjoner og to skoler i provinsene Aleppo og Idlib.

Sykehusangrepene ble mandag fordømt både av Ban, USA, Frankrike og EU.

— Slike angrep er åpenbare brudd på folkeretten, sier Bans talsmann, Farhan Haq.

USA, Russland og en rekke andre land sier de prøver å få på plass en avtale om våpenstillstand i Syria innen fredag. Men landets president Bashar al-Assad virker lite innstilt på dette.

— Hvem er i stand til å få på plass alle betingelsene og forutsetningene i løpet av en uke? Ingen, sa han på syrisk TV mandag.

Tyrkiske artilleriangrep

At Tyrkia slår fast at Russland står bak bombing av syriske sykehus, er del av en stadig hissigere ordkrig mellom de to landene.

Russiske myndigheter hevder Tyrkia hjelper IS og andre ekstreme islamistiske grupper i Syria, mens den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu mener Russland selv opptrer som en terrororganisasjon.

Tyrkia har i flere dager skutt artillerigranater inn i Syria for å stanse framrykkingen til kurdiske styrker, og et av Tyrkias hovedmål er nå å hindre at den kurdiske militsgruppen YPG erobrer Azaz. Byen kontrolleres i dag av opprørere som blant annet tilhører islamistiske grupper.

— Vi vil ikke tillatte at Azaz faller, insisterer Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu.

YPG støttes av blant andre USA, men NATO-landet Tyrkia mener militsen har for tette bånd til den væpnede kurdiske gruppa PKK som i flere tiår har kjempet en væpnet kamp for selvstendighet sørøst i Tyrkia.

Både syriske regjeringsstyrker med russisk luftstøtte og den kurdiske militsen har rykket raskt framover på slagmarken den siste tiden. Opprørerne som håper å styrte Assad, presses stadig lenger tilbake.