Norge kan ikke lenger tilby assistert utreise fra Kabul

Norske myndigheter kan ikke lenger hjelpe nordmenn ut av Afghanistan via flyplassen i Kabul etter torsdagens angrep. Flere sitter nå fast i landet.

– Terrorangrepet bekrefter at situasjonen er svært dramatisk og farlig i Afghanistan, sier statsminister Erna Solberg (H).

Torsdag ettermiddag gikk det av to bomber utenfor flyplassen i Kabul. Flere er skadd og drept.

Solberg møtte derfor pressen torsdag kveld. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen var også til stede.

Les alt om angrepet i saken under:

Les også

Siste nytt: Eksplosjon utenfor flyplassen i Kabul – minst 13 drept

Har hentet ut over 1000 mennesker

Statsministeren fordømmer torsdagens angrep. Eksplosjonene er rettet mot sivile som prøvde å rømme landet, sier hun.

Situasjonen rundt flyplassen har vært svært spent etter at Taliban tok over makten i Afghanistan for knappe to uker siden. Dette skjedde raskere enn hva man trodde var mulig og svært mange har prøvd å evakuere fra regimet via flyplassen like utenfor Kabul.

Den norske evakueringen avsluttes etter torsdagens angrep.

– Totalt har vi hentet ut over 1000 mennesker, sier Solberg.

– Det er en sammensatt gruppe hvorav 390 er barn. Flesteparten av barna har tilknytning til noen i Norge. Noen er også enslige afghanske barn, men det er stort sett barn av ansatte og samarbeidspartnere, sier hun.

Fryktet dette

– Det vi har fryktet skulle skje, har nå skjedd, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Han omtaler situasjonen rundt flyplassen i Kabul som svært vanskelig. Bakke-Jensen sier at det nå tas «nødvendige grep» for å øke sikkerheten uten at han går nærmere inn på hva det er.

Det vil ta noen dager til før det norskledede feltsykehuset pakker ned, ifølge Bakke-Jensen.

Ikke inn- eller utreise

Det er nå ikke lenger mulig for norske myndigheter for å hjelpe med inn- og utreise til Afghanistan. Flyplassen er stengt til norske borgere og andre som har registrert seg og bedt om hjelp til å komme ut.

Det skjer som følge av den sterkt svekkede sikkerheten rundt flyplassen i Kabul etter terrorangrepet, sier Søreide.

Utenriksdepartementet vil fortsette å sende ut informasjon til alle som er registrert på reiseregistrering.no, opplyser UD.

– Vi går inn i en ny fase nå som luftrommet rundt Kabul flyplass stenges ned, sier Søreide.

Søreide fikk flere spørsmål om hvor mange nordmenn som nå er strandet i Afghanisten uten en klar vei ut. Det ville hun ikke svare på, men det er imidlertid færre enn 1000 personer, sier hun. Søreide begrunner den manglende åpenheten med at listene til UD ikke er fullstendige før hun gjentok:

– Portene til flyplassene er stengt og vi har ikke lenger mulighet til å hjelpe, sier Eriksen Søreide.

Det er ingen grunn til å tro at evakueringen av de nordmennene som nå er igjen i Afghanistan, vil gå hurtig, forklarer Søreide.

Usikkert

Det er for tidlig å si hvem som står bak angrepet, sier Søreide. Hun beskriver situasjonen rundt og på flyplassen som svært krevende. Pentagon har gått ut og sagt at de er relativt sikre på at den Afghanske fraksjonen til IS står bak.

IS er fiender av Taliban. President Joe Biden gikk for flere dager siden ut og sa at de fryktet et angrep mot flyplassen.

– Den brutale situasjonen er at alle som ønsker å forlate Afghanistan, ikke får dra. Det er helt urealistisk å tro at det finnes en rask løsning for dem som ikke har kommet seg ut, sier Søreide.

Det er usikkert hvordan Taliban vil drifte flyplassen i fremtiden, sier hun.

– Det er ingen mulighet for oss å tilby assistert utreise fra Afghanistan, sier Søreide.