Boeing-romfartøy har nådd frem til ISS

Boeings ubemannede romkapsel Starliner har koblet seg til Den internasjonale romstasjonen (ISS) etter en vellykket ferd fra den amerikanske delstaten Florida.

Boeings Starliner-kapsel avbildet idet den forbereder sammenkobling med ISS. Kapselen var ubemannet. Om bord var det kun en testdukke og 360 kilo med forsyninger.

– Starliner-romfartøyet har fullført sin historiske første sammenkobling med Den internasjonale romstasjonen, noe som åpner for nye muligheter for å sende mannskap til stasjonen, het det i en kunngjøring natt til lørdag norsk tid.

Sammenkoblingen skjedde fredag klokken 20.28 amerikansk østkysttid – klokken 02.28 norsk tid.

Da var det gått rundt ett døgn siden oppskytingen fra Kennedy Space Center ved Cape Canaveral. Kapselen ble skutt opp med en Atlas V-rakett.

Oppskytingen var en ubemannet testflyvning. Den skal legge grunnlaget for fremtidig transport av astronauter med Starliner.

To tidligere forsøk har gått i vasken. Det ene i 2019 og det andre i fjor sommer. Årsaken: Problemer med programvare og andre tekniske problemer.

Boeings CST-100 Starliner-romkapsel ble skutt opp med en Atlas V-rakett.

Fartøyet skal etter planen tilbringe fire til fem dager på stasjonen. Lørdag vil luken til kapselen åpnes. Da kan mannskapet på romstasjonen hente ut de 360 kiloene med forsyninger Starliner-kapselen bærer med seg.

Etter det går ferden tilbake til jorden. Der skal den lande på en av Nasas seks landingsstasjoner vest i USA.

Nasa har kalt oppskytingen en stor milepæl. De sier at den tar USA nærmere å ha to uavhengige systemer for å fly oppdrag til og fra romstasjonen.

Fra før har Elon Musk-eide SpaceX sendt astronauter til ISS. I motsetning til SpaceX, som baserer seg på full gjenbruk av romkapsel og bærerakett, er Boeings system delvis gjenbrukbart. Starliner-kapselen kan frakte opptil fire personer.

Dersom oppdraget blir vellykket, kan det bli aktuelt å sende astronauter med Starliner-kapselen allerede innen utgangen av 2022, skriver New York Times.