Actionfilm-stjernen tråkker på åstedet der 53 krigsfanger ble drept

En tidligere statsminister saksøker den tyske Forbundsdagen. En aldrende actionhelt står på okkupert mark for å fremme ikke-dokumenterte påstander mot Ukraina om massedrap. De er Putins kjendisvenner.

Steven Seagal på åstedet der 53 ukrainske krigsfanger ble drept i slutten av juli.

Natt til 29 juli ble 53 ukrainske krigsfanger drept i et fengsel i byen Olenivka i Donbas. Ukraina slo fast at drapene var en krigsforbrytelse begått av Russland. Russland hevder Ukraina sto bak.

To uker senere satte Steven Seagal sine bein i det samme fengselet.

De samme beina som løp gjennom kuleregn og eksplosjoner i en rekke actionfilmer på 1990- og tidlig 2000-tall, står nå solid plantet på russisk side av frontlinjen i Donbas. I 2016 fikk 70-åringen det russiske passet.

Steven Seagal har flere titalls actionfilmer bak seg.
Nå pleier filmstjernen omgang med Vladimir Putin.
Også Belarus’ president Aleksandr Lukasjenko har sittet ned med den tidligere filmstjernen.

I en video publisert hos russiskvennlige militærnettstedet Zvezdanews, bedømmer Seagal åstedet. Han løfter opp våpendeler. Seagal mener det er det vestlige våpensystemet Himars som er benyttet.

Det finnes ikke dokumentasjon som underbygger dette. Uavhengige etterforskere har ikke fått tilgang til åstedet, og en omfattende CNN-analyse slår fast at det er helt usannsynlig at Himars kan ha blitt brukt.

Våpensystemet har blitt levert til Ukraina av USA. Det liker Russland dårlig. Og Steven Seagal, som nå har tittel som representant for det russiske utenriksdepartementet, legger ansvaret på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Seagal er imidlertid ikke den eneste kjendisen som pleier kontakt med Putin.

Les også

Ukraina hyller våpenet. Nå vil de ha enda flere.

Går til sak mot egen nasjonalforsamling

Vladimir Putin og den tidligere tyske forbundskansleren Gerhard Schröder.

Den tidligere tyske forbundskansleren fra 1998 til 2005, Gerhard Schröder, har saksøkt den tyske nasjonalforsamlingen. Det ble kjent fredag morgen.

Tidligere statsministre i Tyskland får beholde visse privilegier også etter endt tjeneste. Etter at han i 2005 var ferdig som forbundskansler, beholdt Schröder privatsjåfør, kontor, ansatte, sikkerhetsvakter og pensjon.

Gerhard Schröder under et møte med Vladimir Putin i Oslo i 2002. 20 år senere møtes de fortsatt.

Men i mai sa det stopp. 78-åringen mistet alt unntatt pensjon og sikkerhetsvakter, fordi han nektet å kutte båndene til energiselskapene Gazprom og Rosneft.

Nå går Schröder rettens vei. Han mener Forbundsdagens vedtak var ulovlig. Tidligere denne uken, unngikk han å bli kastet ut av det sosialdemokratiske partiet SDP.

Det er bare noen dager siden Gerhard Schröder bekreftet at han hadde hatt nye møter med Vladimir Putin. Schröder jobber for å få i gang den helt nye gassledningen Nord Stream 2 fra Russland til Tyskland. Tyskland stanset godkjenningen av gassledningen etter Russlands invasjon.

Schröder har hatt ulike styreverv i Rosneft og Gazprom-eide Nord Stream, og har opprettholdt kontakten med det russiske regimet. Det har altså Forbundsdagen straffet ham for.

Filmstjernen talte Putin imot

En annen (tidligere) Putin-venn, er den tyske forbundskansleren Gerhards franske navnebror Gérard Depardieu.

Under det 135. karnevalet i Nice i 2019, bar en dukke av Vladimir Putin en dukke av Gérard Depardieu i sine armer.

Den kjente skuespilleren var en så stor motstander av skatteøkninger og Frankrikes tidligere sosialistregjering, at han ga fra seg sitt franske statsborgerskap.

Og for snart ti år siden fikk han et russisk pass av Vladimir Putin.

Depardieu har tidligere også slått gress med den belarusiske presidenten, Aleksandr Lukasjenko.

Etter krigens start, har imidlertid forholdet mellom Depardieu og Putin kjølnet. 73-åringen uttalte i april at det russiske folket ikke kunne holdes ansvarlig for «de gale og uakseptable utskeielsene» til Putin og andre russiske ledere.

Det fikk Putin-talsmann Dmitrij Peskov til å si at Depardieu ikke forstår hva som skjer i Ukraina. Konsekvensen av skuespillerens uttalelser er ikke kjent, men det russiske statsborgerskapet kunne ryke.

I disse dager er Depardieu filmaktuell igjen. Men noen enkel retur til Frankrike blir det ikke for Depardieu. Der kan nemlig en voldtektstiltale vente.