Her evakueres baby på fanget til norsk soldat. Flere enslige barn om bord i flyet.

Afghanske barn er evakuert fra Kabul til Norge. – Det gjør vondt langt inn i sjelen, sier Terje Watterdal fra Afghanistankomiteen.

Bildet av en norsk soldat med en baby på fanget, om bord på et militærfly. Aftenposten har sladdet bildet av hensyn til barnets identitet.

Et fly fra Kabul til Norge hadde med seg mange enslige mindreårige, fra babyer til tenåringer, skrev CBS-journalist Eena Ruffini på Twitter.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide bekreftet opplysningene på en pressekonferanse lørdag.

– Vi kan bekrefte at vi har evakuert afghanske barn. De har oppholdt seg noe tid på det norske feltsykehuset i Kabul. I en ekstrem situasjon valgte vi å evakuere av hensyn til barna. De er tatt i mot av barnevernet og Buf-etat, sa Søreide.

Søreide beskrev situasjonen som ekstrem og akutt og at det var grunnen til at barna, som hadde vært «noe tid ved feltsykehuset», ble brakt til Norge. Søreide ville ikke si noe om hvor mange barn det var snakk om.

Bildet av den norske soldaten med babyen har fått stor spredning i sosiale medier og internasjonal oppmerksomhet.

Flyet hadde med seg norske borgere, en lokalt ansatt med familie og andre lands borgere.

– Vi lar bildet tale for seg. Vi støtter UD i evakueringen, som tross alt er en pågående operasjon. Vi ønsker derfor ikke å gå ut med detaljer rundt operasjonen, da dette kan stå i veien for den videre løsningen av oppdraget, sier talsperson Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til Aftenposten.

Bekrefter at barn var om bord

UD vil ikke si hvor mange som var om bord i flyet.

Terje Watterdal fra Afghanistankomiteen var om bord i flyet og kom til Norge i dag. Han hadde prøvd å evakuere flere ganger den siste uken, men hadde blitt stoppet av kaoset rundt flyplassen i Kabul. Lørdagen morgen kom han til Norge.

– Det er en enorm operasjon. Det er imponerende. All ære til Forsvaret og UD for det de har fått til. De som kritiserer dem vet ikke hva de snakker om. Disse forholdene er svært krevende. Det feltsykehuset i Kabul gjør er også helt fantastisk, sier Watterdal til Aftenposten.

– Gjør vondt langt inn i sjelen

Enorme folkemengder gjør det vanskelig å ta seg frem, forteller Watterdal. Muren ved flyplassen er rundt fem meter høy og porten er på rundt tre meter. I området rundt flyplassen er det opp mot flere titalls tusen personer, opplyste utenriksminister Ine Eriksen Søreide på en pressekonferanse lørdag.

– Det er den sterkestes rett. Jeg synes veldig synd på de mer sårbare gruppene som ikke klarer seg i det stresset der. Eldre, funksjonshemmede, unge kvinner som blir tatt på når de løftes, gravide, kvinneaktivister.

Flere barn blir heiset opp til muren av foreldre som ikke kommer seg over. Watterdal hadde en guttunge på fanget hele veien til første stopp.

Terje Watterdal, landdirektør i Afghanistankomiteen, med et barn i fanget på flyvningen fra Kabul til Oslo.

– Det gjør vondt langt inn i sjelen å tenke på de små barna og fortvilte foreldre som ikke kommer seg opp selv, og så vet de ikke hvor barna blir av etterpå.

CNN-journalist Clarissa Ward beskriver flere lignende observasjoner på flyplassen i Kabul.

«Jeg var vitne til flere slike øyeblikk på flyplassen i Kabul. En kvinnelig soldat som bærer en gråtende afghansk småbarn. En marinesoldat som hjalp en eldre mann som slet med å gå. Ansatte som febrilsk skaffer en dehydrert nyfødt legehjelp. Så mange jobber så hardt», skriver hun på Twitter.

Evakuerer så lenge de kan

Flyet som landet lørdag, er det tredje som har landet i Norge med evakuerte denne uken.

Fredag landet et fly med 23 norske borgere, noen familiemedlemmer til lokalt ansatte afghanere og noen europeiske borgere. Onsdag landet et fly med fem UD-ansatte og ni medarbeidere fra Forsvarets sanitet til Norge.

På en pressekonferanse fredag ettermiddag sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) at rundt 200 nordmenn har registrert at de befinner seg i Afghanistan på Reiseregistrering.no.

– Vi vil evakuere de vi kan så langt det er åpning for det. Men det kan ta lengre tid å evakuere enn vi ønsker, og det er ingen garanti for at vi kommer til å klare å få alle norske borgere ut av Kabul i denne evakueringen, sa Eriksen Søreide.