Verden

Jobber på spreng for å begrense oljesølet i California

Mannskaper jobber febrilsk både langs kysten og på sjøen. De prøver å begrense miljøskadene fra ett av de største oljeutslippene California har sett i nyere tid.

Mannskaper jobber på spreng for å begrense miljøskadene.
  • NTB

Minst 572.000 liter olje har lekket ut i havet utenfor Orange County sør i California. Det kan gi vesentlige økologiske konsekvenser på strendene og i våtmarkene. Det opplyste myndighetene i Huntington Beach i Orange County sør i California søndag.

Strendene til lokalsamfunnet som gjerne kalles «Surf City», kan forbli stengt i flere uker eller måneder. Denne helgen ville strendene normalt sett vært fylt opp av folk som spilte volleyball, svømte og surfet i det sommerlige været.

– I et år der vi har hatt en lang rekke store og utfordrende problemer, utgjør dette oljeutslippet en av de verste hendelsene vi har måttet håndtere på flere tiår, sa Carr.

– Vi gjør alt vi kan for å beskytte helsen og sikkerheten til våre innbyggere, våre besøkende og naturen, sa han.

– Ødelagt

Noen fugler og fisker ble fanget i oljesølet og døde, ifølge Katrina Foley, tilsynsperson i Orange County.

– Oljen har infiltrert et helt våtmarksområde, og det er betydelige konsekvenser for dyrelivet, sa hun søndag, ifølge CNN.

Hun forteller at de i flere tiår har jobbet sammen med en rekke organisasjoner for å opprettholde våtmarksområdet Talbert.

– Og nå er det blitt ødelagt på bare en dag, sa hun.

Utslippet har skapte en mange kilometer bred film som lå på vannet. Oljen ble skyllet i land som klebrige, svarte klumper. En stank av petroleum gjennomsyret søndag luften i hele området.

– Du får smaken i munnen bare av å puste inn dampen i luften, sa Foley.

Oljen la seg tykt i vannet.

Vil fortsette

Lekkasjen skyldes skader på rørledning knyttet til oljeplattformen Elly utenfor kysten, ifølge myndighetene i Orange County. Olje begynte å lekke ut lørdag og spredte seg 34 kilometer, ifølge kystvakten. Opprydningsmannskapene fra kystvakten brukte skimmere for å suge opp oljen og lenser for å begrense omfanget.

I 14-tiden søndag ettermiddag lokal tid bekreftet Amplify Energy Corp, som eier anlegget, at lekkasjen var tettet.

Likevel vil oljen trolig fortsette å dra seg mot land i flere dager fremover. Det vil trolig påvirke både Newport Beach, som ligger sør for Huntington Beach, og andre nabobyer.

Olje blir skyllet i land langs Huntington Beach i California etter at over en halv million liter ble sluppet ut i havet fra en opprevet oljeledning.

Blant de største

Oljelekkasjen omtales som en av de største i Californias historie. I 1990 lekket 1,6 millioner liter råolje ut da et tankskip gikk på grunn utenfor Huntington Beach.

I 2015 sprakk en rørledning nord for Santa Barbara, noe som førte til at 541.313 liter råolje lekket ut over Refugio State Beach.

Les mer om

  1. USA
  2. Olje
  3. California