Verden

Saddam: - Ikke hat amerikanerne

  • Hat gjør oss blinde og lukker dørene for tankene, skriver eksdiktatoren til det irakiske folket.

I et brev publisert på internett ber Saddam Hussein sine landsmenn om ikke å hate dem som har invadert landet. — Jeg ber dere om ikke å hate, fordi hat etterlater ikke rom til å være rettferdig; det gjør deg blind, og lukker dørene for tankene, skriver Hussein. - Jeg ber dere også om ikke å hate dem fra andre land som har angrepet oss og skilte folket fra dem som styrte dem, fortsetter han. En av Husseins advokater, Issam Ghazzawi, bekrefter onsdag ettermiddag at brevet er skrevet av den dødsdømte eksdiktatoren. Dette melder nyhetsbyrået AP.

Vil ofre seg

– Jeg ofrer meg. Hvis Gud vil, plasserer han meg blant de sanne menn og martyrer, skriver Saddam videre.

Brevet ble kjent dagen etter at en ankedomstol fastholdt

Les også

Henges innen 30 dager

over Iraks tidligere diktator.

I brevet oppfordrer Saddam også sine tilhengere til å stå samlet mot fiendene. Brevet skal være skrevet av Saddam på cellen.

Irak justisminister sa samtidig at forberedelsene til fullbyrdelsen av dødsdommen vil komme raskt i gang.

– Det blir ikke gitt noe amnesti i denne saken. Så snart vi får kjennelsen, kommer vi til å forberede iverksettelsen, sa justisminister Hashem al-Shibli til AFP onsdag.

– Kort tid

Tirsdag opprettholdt en irakisk ankedomstol dødsdommen mot Saddam, og retten slo fast at henrettelsen må skje innen 30 dager.

– Kjennelsen fra ankedomstolen skal gjennom presidentskapet og så til fengselsdirektoratet for å fullbyrde dødsdommen, sa Shibli.

Selv om justisministeren sier at forberedelsene vil ta kort tid, kan prosessen bli noe forsinket på grunn av den muslimske høytiden id al-adha, som begynner rundt nyttår.

– Det er snart id. Det kan ta noe tid på grunn av høytiden, sa han.

Delte meninger

Mange irakere hilser en rask fullbyrdelse av dommen velkommen, mens andre frykter at situasjonen i det voldsherjede landet vil bli ytterligere forverret dersom Saddam henges nå.

– Dette er en rettferdig dom fordi Saddam undertrykte det irakiske folk, men jeg tror at den kom på galt tidspunkt fordi vi opplever en voldsspiral, sier Mohammed Nasir fra Bagdad til Reuters.

– Jeg håper at de lar ham dø naturlig, fordi hvis vi henretter ham, kommer tilhengerne hans til å lage bråk, sier Edward Iskander som har en liten matbutikk sentralt i Bagdad.

Andre uttrykker håp om at volden vil ta slutt etter henrettelsen.

– Jeg tror hans død vil stanse volden utført av sunniene, og at de blir tvunget til å forhandle om forsoning, sier universitetsstudenten Akram Salman.

Les også

  1. Henges innen 30 dager

  2. Iraks kristne på flukt

  3. Iraks nye maktelite

  4. Saudi-Arabia advarer USA

  5. Trusler driver sunnier ut

  6. Saddams nevø rømte fra fengselet

  7. Benekter borgerkrig

Den dødsdømte eksdiktatoren har skrevet brev til sitt folk. Her under rettsaken mot ham. Foto: REUTERS