Nye bilder viser deler av universet som vi aldri har sett før

Nasa har publisert nye bilder tatt av romteleskopet James Webb. Ifølge forskerne er dette starten på en ny era innen hvordan vi betrakter universet.

Bildet som Nasa offentliggjorde mandag, viser galakseklyngen SMACS 0723 og er tatt av romteleskopet James Webb. Dette er det første bildet fra dette teleskopet, som er laget for å se langt tilbake i tid.

Se bildegalleri lenger ned i saken

– I dag bringer vi menneskeheten banebrytende bilder av kosmos fra James Webb-teleskopet, bilder som verden aldri har sett før, sier Nasa-sjef Bill Nelson.

Bildene viser at teleskopet vil hjelpe oss med å finne svar på spørsmål som vi ennå ikke vet å stille – spørsmål som vil hjelpe oss til å forstå universet bedre og menneskehetens plass i det, ifølge Nelson.

– Dette er starten på en ny era innen betraktning av universet og spennende vitenskapelige oppdagelser med Webb, sier Günther Hasinger, vitenskapsdirektør i Den europeiske romfartsorganisasjonen (Esa).

Mandag publiserte Nasa det dypeste og skarpeste infrarøde bildet som er tatt av det tidlige universet. Deler av bildet som er tatt av teleskopet, viser lys som ble dannet ikke lenge etter Big Bang, som skjedde for 13,8 milliarder år siden.

Uovertrufne detaljer

Det ble også presentert et bilde av Stephans kvintett, som er en samling av fem galakser i stjernebildet Pegasus. Den avdekker sammensetningen av gasser nær et supermassivt sort hull.

– Nå kan forskere få et sjeldent syn – med uovertrufne detaljer – av hvordan samspillende stjerner utløser stjernedannelser hos hverandre og hvordan gassen i disse galaksene blir omrørt, skriver Esa i en pressemelding.

Liv på andre planeter?

Til NRK sier fagsjef Pål Brekke ved Norsk romsenter at den nye teknologien øker håpet om å finne liv på andre planeter.

– Nå er sjansene store. Ikke nødvendigvis for å finne intelligent liv, men kanskje en fotosyntese, plante eller noe slags dyr. Det kan hende skjer i vår livstid, sier han.

Brekke beskriver dagen «litt som julaften» for de interesserte.

– Vi kan se igjennom tåker som vi tidligere har slitt med å se gjennom. Dette betyr at vi kan studere nyfødte stjerner og solsystemer som er i ulike aldre, og det kan det hjelpe oss med å forstå vårt eget solsystem, sier han.