En migrant bærer med seg datteren over grenseelven Rio Grande fra Mexico til USA.
Flere tusen migranter har krysset elven de siste ukene.
På den amerikanske siden av grensen venter bevæpnede grensevakter.
Noen av grensevaktene sitter på hesteryggen.
De jager migrantene inn i små soner for å kunne kontrollere dem.
Så fort de er i USA, må migrantene vente ved byen Del Rio. Leveforholdene er elendige.
Under en bro ved Del Rio samles flere tusen migranter mens de venter på å få søknadene om opphold i USA behandlet.
Svært mange av dem blir sendt ut av landet igjen.

FN: USAs deportering av haitiske migranter kan være i strid med folkeretten

FN er svært bekymret over USAs deportering av haitiske migranter fra Texas.

Det hvite hus har fått sterk kritikk for å sende fly på fly med migranter tilbake til kriserammede Haiti.

Krisen tiltok etter at bilder ble offentliggjort av ridende grensevakter med pisk-lignende reimer som tvang migranter ned mot elven Rio Grande. Flere har påpekt at bildene av en hvit maktperson på hest som kontrollerer mørkhudede personer er som et glimt tilbake til slavetiden.

FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, sier at han er «sjokkert av bildene av de elendige forholdene under broen i Del Rio i Texas, der mer enn 14.000 haitiere samlet seg etter krevende reiser».

Han retter også skarp kritikk mot politikk som ble innført da Donald Trump var president, som stanser de aller fleste ankomstene ved grensen, med henvisning til at migranter kan komme til å spre covid-19.

«Utfordrende og hjerteskjærende»

I en uttalelse sier Grandi at utvisninger, uten at det blir undersøkt om alle migrantene har beskyttelsesbehov, ikke er i tråd med internasjonale normer. Muligens kan det sidestilles med å returnere asylsøkere til områder der de står i fare for å bli forfulgt, som bryter med folkeretten.

Også USAs minister for innenlands sikkerhet, Alejandro Mayorkas, reagerer sterkt på bildene. Han omtaler situasjonen som «utfordrende og hjerteskjærende», men kommer med en kraftig advarsel.

– Dersom du kommer til USA ulovlig, blir du returnert. Din reise kommer ikke til å lykkes, og du setter ditt liv og livet til familien din i fare, sier han.

Mayorkas og Raul Ortiz, sjefen for det amerikanske grensepolitiet, sier de skal undersøke meldingene om at ridende betjenter skal ha brukt pisk og sine hester til å presse tilbake migranter ved elven som utgjør grensen mellom Ciudad Acuña i Mexico og Del Rio i Texas.

Ingen tegn til ulovlig maktbruk

Så mange som 15.000 migranter har slått seg ned i midlertidige og raskt voksende leirer i den amerikanske grensebyen.

Tusenvis samlet seg under en bro for å søke ly fra sollyset, og forholdene i den midlertidige leiren var dårlige.

Mayorkas og Ortiz understreket at det ikke er noe som tyder på at det er gjort noe galt, basert på foto og videoer fra hendelsene. Mayorkas sier de ridende grensebetjentene benytter lange tøyler og ikke pisk til å kontrollere hestene.

Ortiz, som er tidligere sjef for grensepolitiet i Del Rio, sier det kan være vanskelig å skjelne mellom migranter og smuglere når folk beveger seg frem og tilbake ved elven. Han sier han vil undersøke saken for å forsikre seg om at ingen betjenter handlet på uakseptabelt vis.

Flere skal flys tilbake

I alt 600 ansatte underlagt sikkerhetsdepartementet, inkludert personell fra kystvakten, er sendt til Del Rio, en by med om lag 35.000 innbyggere vest for San Antonio.

Forsvarsdepartementet er spurt om å bidra i det som er en av de største deportasjonene av migranter og flyktninger fra USA på flere tiår, opplyser Mayorkas.

Han legger til at USA vil øke takten og kapasiteten på flyvningene til Haiti og andre land i området. Antall migranter som har samlet seg i den midlertidige leiren under en bro, steg lørdag til 14.872, opplyser National Border Patrol Council, en fagforening for grensebetjentene.