Opptelling viser at Putins parti forblir størst i Russland

Opptellingen av stemmene etter Russlands parlamentsvalg er godt i gang, og de første resultatene viser ikke uventet en klar ledelse til Vladimir Putins parti.

Russlands president Vladimir Putins parti Forente Russland var på forhånd spådd en solid valgseier, en spådom som etter alle solemerker ser ut til å gå i oppfyllelse.

Det tre dager lange valget, som startet fredag, nærmer seg slutten mens stemmene telles opp i det enorme landet, som spenner seg over hele elleve tidssoner.

Etter at 33 prosent av stemmene er talt opp, har regjeringspartiet Forente Russland foreløpig en oppslutning på 45 prosent, mens Kommunistpartiet oppnår 22 prosent, ifølge landets valgkommisjon.

Valget anses som en sentral del av Putins plan om å befeste sitt grep om makten i forkant av presidentvalget i 2024, hvor et flertall i Dumaen er essensielt.

Ved forrige valg i 2016 fikk Forente Russland 54 prosent av stemmene, mens Kommunistpartiet fikk 13 prosent.

Feiret valgseier

Det nasjonalistiske LDPR har fått 8,5 prosent av stemmene, ifølge de foreløpige resultatene, og Et rettferdig Russland 7 prosent. Begge partiene er lojale til dagens politiske system.

Partiet Forente Russland feiret allerede da de første resultatene kom inn søndag kveld. Folk i Moskvas regnfylte gater ropte «Vi er Putins lag», mens partiets ledelse kunngjorde at Putin fortsetter ved makten, melder nyhetsbyrået DPA.

Moskvas ordfører Sergej Sobjanin sier valgresultatet gir grunn til feiring. President Putin var riktignok ikke på partiets valgvake i hovedstaden. Han er i isolasjon etter å ha vært i kontakt med flere koronasmittede personer, men han har det bra, opplyser partiet.

Medlemmer i den russiske valgkommisjonen teller stemmer i en landby utenfor Omsk i Russland.

– Meningsløst valg

I teorien er alle de 450 setene i Dumaen, underhuset i nasjonalforsamlingen, i spill. Regjeringspartiet Forente Russland var imidlertid på forhånd ventet å gå seirende ut.

Kreml har ryddet mange av rivalene av banen allerede før valget. Opposisjonelle er blitt satt i fengsel, pågrepet eller enkelt og greit nektet å stille.

Observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (Osse) har ikke vært til stede, på grunn av uenighet om vilkårene Russland har satt. Russland ønsket også å bare tillate et lite antall observatører.

Den generelle oppfatningen blant russere er at valget er meningsløst, mener statsviter Andrej Kolesnikov ved Carnegie-senteret i Moskva. Han mener Kreml vil fortsette å stramme grepet, og han tror ikke det vil bli noen større demonstrasjoner mot valgresultatet.

– Folk er rett og slett for demoralisert, sier statsviteren.

Russiske valgmedarbeidere har her nettopp hentet en eldre kvinnes stemme i en landsby utenfor Omsk.

Anklager om fusk

Valgkommisjonen har mottatt minst 750 klager vedrørende ulike uregelmessigheter knyttet til stemmeavgivningen, opplyser landets innenriksdepartement søndag.

Dette står i sterk kontrast til den uavhengige velgerrettighetsorganisasjonen Golos, som sier de har avdekket tusenvis av uregelmessigheter, noe de mener å kunne bevise med både bilder og video.

Organisasjonen har delt en rekke videoer som viser hundrevis av uniformerte arbeidere og det som ser ut til å være ansatte i forskjellige statlig eide virksomheter som samlet ankommer valglokaler ulike steder i landet.

De har også lagt ut film og bilder av det som skal være valgurner som blir fylt med hele pakker med stemmesedler. En rekke klager på at overvåkingskameraer i valglokalene ikke fungerer er også registrert. Slike kameraer skal være på plass overalt for å hindre valgfusk.

Velgere avlegger stemmer i Krymsk i regionen Krasnodar.

Anbefalte motkandidater

Den fengslede opposisjonslederen Aleksej Navalnyj forsøkte å fremme strategien og appen «Stem smart». Appen ga velgerne råd om å samle seg bak kandidatene i de 225 enmannskretsene som var antatt å ha størst sjanse til å slå noen av regjeringspartiets folkevalgte.

Leonid Volkov, en viktig eksilstøttespiller for Navalnyj, skrev nylig på Telegram at en stemme til en «Stem smart»-kandidat i praksis ville være en stemme for Navalnyj. Opposisjonslederen selv har ikke kunnet få beskjeder ut fra straffeleiren øst for Moskva der han for tiden er innsatt.

Det var uklart hvor stor effekt «Stem smart»-strategien ville få, men den har tidligere bidratt å til å presse ut enkelte kandidater fra regjeringspartiet i lokalvalg. Mange av kandidatene som ble foreslått i appen, tilhører Kommunistpartiet.