Verden

- Om jeg kan si noe hyggelig om Hillary Clinton? «Farvel! Håper ikke døren treffer deg på vei ut»

CLEVELAND (Aftenposten): Republikanerne sliter med å finne en felles plattform på landsmøtet sitt. Men én ting kan de samles om: Motstanden mot Hillary Clinton.

Trump-tilhengerne Tracey Anderson, Donna Deer og Dana Carrol har tatt turen fra Indiana for å delta på republikanernes landsmøte i Cleveland, Ohio.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Make America Great Again!

Slagordet ser ut til å ha blitt en ny måte å hilse på for enkelte delegater på republikanernes landsmøte her i Cleveland.

Langs en vegg utenfor tribuneområdet på Quicken Loans Arena står to eldre karer med cowboyhatter og hver sin merkelapp som forteller at de kommer fra Montana.

Idet en tredje Montana-delegat kommer forbi – også han med en nyinnkjøpt matbit i hånden – vipper samtige tre på hattene sine mens de forkynner slagordet som Donald Trump har innført som sitt fremste mantra.

Stadion er et sammensurium av hatter, kostymer, klistrelapper, buttons og plakater. Dette er et sted der mange ønsker å se og bli sett.

Selfie med Abraham Lincoln-kopi

Selvsagt går det mye i rødt, hvitt og blått. Republikanernes logo, en elefant, er også allstedsnærværende – for anledningen plassert sammen med en tegning av en gitar for å markere at partiet møtes i byen som hevder å være rockens fødested.

De fleste Texas-delegatene stiller i olabukser. Men ikke alle.

Texas-delegasjonen er lett å få øye på. Med sine hvite cowboyhatter, olabukser og røde, hvite og blå skjorter setter de et klart preg på samlingsområdene utenfor møtesalen og tribunene der selve landsmøtet pågår.

Det er en folkefest. Journalister skotter rundt etter en kjent republikaner å snakke med. Sponsorer prøver å selge produktene sine. I nærheten av inngangen står den nederlandske, innvandringskritiske politikeren Geert Wilders, omringet av en gjeng reportere fra hjemlandet.

Forbi ham spankuerer en mann utkledd som Abraham Lincoln, republikanernes første presidentkandidat. Han stopper jevnlig opp for å la seg avfotografere.

Abraham Lincoln var republikanernes første president. Denne mannen ser ut til å være en tilhenger.

Jubler for visepresidentvalget

Inne på stadion har et barnekor sunget nasjonasangen og folkemassene ropt «USA! USA!»

Dette er så amerikansk det kan få blitt.

– Er det ikke flott?

Donna Deers øyne gnistrer under en hatt som er prydet med både stripene og stjernene fra det amerikanske flagget.

Sammen med Dana Carroll og Tracey Anderson har hun tatt turen fra nabodelstaten Indiana for å være med på landsmøtet.

De er svorne Donald Trump-tilhengere. I tillegg er de spesielt fornøyde fordi guvernøren deres, Mike Pence, i helgen ble utpekt som Trumps visepresidentkandidat.

– Enkelte i partiet har vært skeptiske til at Trump ikke er konservativ nok. Mike skal sørge for at han dras i riktig retning, sier Carroll.

Opprørsforsøk fra Trump-motstandere

Det hun henviser til, er den dype konflikten som har preget hele valgkampen: Står Trump for republikanske verdier? Eller er han en mann som vil trekke partiet i en helt ny retning?

Konflikten nådde et kokepunkt mandag, da en gruppe Trump-motstandere krevde å la hele landsmøtet stemme over reglene for hvordan presidentkandidaten skal velges.

Denne faksjonen, som i hovedsak støtter den konservative Texas-senatoren Ted Cruz, har lenge øynet et håp om at deres utvalgte vil vinne dersom delegatene får stemme på kandidaten de selv ønsker i stedet for å stemme på kandidaten de er bundet til som en følge av valgresultatet i delstaten sin.

Trump-motstandernes opprørsforsøk ble avvist på landsmøtet på mandag, noe som førte til mange rasende reaksjoner.

 • En av delegaten ble så rasende at han kalte Trump-tilhengerne for «brunskjorter» etterpå. Les mer om kaoset på landsmøtets første dag.

Samlet i kampen mot Clinton

De tre kvinnene fra Indiana er overbevist om at partiet vil stå samlet etter landsmøtet, som kulminerer med Donald Trumps tale torsdag kveld.

– Vi kommer til å stå veldig sterkt. Trump står for sikkerhet, både i form av immigrasjonspolitikken og i form av måten han vil bekjempe terror på. Dessuten kommer han til å skape arbeidsplasser. Og han vil gjøre oss stolte av å være amerikanere igjen, sier Deer.

De mener også at partiet vil forenes i motstanden mot Hillary Clinton, demokratenes presidentkandidat.

Felles for samtlige delegater på republikanernes landsmøte er en sterk misnøye med Hillary Clinton.

– Det ville vært en katastrofe for landet vårt om hun fikk nærme seg Det hvite hus igjen, sier Anderson mens de andre nikker.

Clinton-motstanden er en enormt motiverende faktor for republikanerne i denne valgkampen. Samtlige delegater vi har snakket med hittil, har trukket frem sterke negative følelser for den tidligere utenriksministeren og førstedamen som et av hovedtemaene i valgkampen.

Uttrykk som «Killary» og «Crooked Hillary» går igjen.

Tirsdag var det meningen at økonomien skulle være det overbærende temaet, men i stedet snakket de fleste talerne om Hillary Clinton.

New Jersey-guvernør Chris Christie gikk så langt at han gjennomførte en liksom-rettssak der han listet opp feil han mener Clinton har gjort – fra e-postskandalen til Syria-borgerkrigen – og spurte publikum om de mente om hun var skyldig.

– Skyldig! ropte publikum, gang på gang.

Og så begynte de å rope, taktfast: «Sperr henne inne»!

«Jeg blåser langt i hva slags genitalier presidenten min har»

Men betyr det noe for de tre kvinnene fra Indiana at USA nå har muligheten til å velge sin første kvinnelige president?

– Hvorfor skulle det det? spør Deers.

Og legger til:

– Jeg blåser langt i hva slags genitalier presidenten min har. Det viktigste er at presidenten kan gjøre en god jobb, i motsetning til han vi har nå.

Hvor sterk er denne misnøyen? Klarer de å komme på én positiv ting å si om Hillary Clinton?

– Du har sparken, svarer Anderson.

– Farvel. Håper ikke døren treffer deg på vei ut, sier Deer.

– Nei, jeg kan ikke si noe positivt. Hun må slutte å utnytte andre for å fremme sin egen sak, sier Carroll.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Hillary Clinton
 3. Cleveland
 4. Donald Trump
 5. Ted Cruz
 6. USA
 7. Mike Pence