Verden

Demonstrasjoner mot Breitbart-redaktør ved Berkeley

Donald Trump truer med å trekke statlige tilskudd fra universitetet Berkeley i etterkant av voldelige protester før et arrangement med Milo Yiannopoulos.

Flere hundre demonstranter møtte opp ved universitetet i Berkeley i California i forkant av et arrangement med Breitbart-redaktør Milo Yiannopoulos . Foto: Ben Margot / AP / NTB scanpix

  • NTB

Flere hundre studenter demonstrerte onsdag i forkant av et arrangement med Yiannopoulos, som er redaktør for det sterkt høyreorienterte nettstedet Breitbart.

Demonstrantene knuste vinduer, satte fyr på trepaller og kastet fyrverkeri og steiner mot politiet, som på sin svarte med tåregass.

Politiet ved universitetet, som ligger i delstaten California, iverksatte nødprosedyrer, og arrangementet ble avlyst.

Torsdag tok president Donald Trump til Twitter for å kommentere hendelsen.

– Hvis Berkeley ikke tillater fri tale og utøver vold mot uskyldige mennesker med et forskjellig ståsted – ingen føderale midler?, skriver Trump.

Demonstranter møtte opp med plakater ved universitetet i Berkeley onsdag. Foto: Ben Margot / AP / NTB scanpix Foto: Ben Margot / TT / NTB Scanpix

Grunnloven

Ifølge San Francisco Chronicle avviste universitetsledelsen ved Berkeley i januar flere forespørsler om å avlyse arrangementet med Yiannopoulos.

I et brev fra ledelsen heter det at «den amerikanske grunnloven forbyr UC Berkeley, som en offentlig institusjon, fra å forby utsagn basert på innhold eller synspunkter, selv når disse synspunktene er hatefulle eller diskriminerende».

Universitetsledelsen understreket samtidig viktigheten av ytringsfrihet.

Også Kronprins Haakon har student på Berkeley University i San Francisco, California. På bildet er han på campus i 1999. Foto: Knut Nedrås, / TT / NTB Scanpix

  • Kontrakten fra oktober viser Trumps plan frem til sommeren

Flere protester

Det var ventet at Yiannopoulos blant annet skulle snakke om en kampanje mot universiteter som har lovet å beskytte papirløse migranter. Arrangementet skulle markere starten på kampanjen.

Breitbarts teknologi-redaktør skulle i januar tale på et arrangement ved universitetet Davis i California, men også det ble avlyst på grunn av protester.

Arrangementene ved Berkeley og Davis var organisert av studentgrupper.

  • Hva har vi gått glipp av, mens alle har vært opptatt av Trump? Det handler denne ukens podkast Aftenposten verden om.
  • Hør sendingen i spilleren under eller SoundCloud, i Itunes eller fra vår RSS-strøm.