Tyrkia avsetter over 2000 polititjenestemenn

Tyrkiske myndigheter fortsetter utrenskningene etter kuppforsøket. Nå har 2.000 polititjenestemenn fått sparken, melder Reuters.

Tidligere er en rekke militære (bildet) pågrepet etter kuppforsøket, mens en titusenvis av andre statsansatte har fått sparken. Nå blir også politiet rammet.

Aksjonen mot politiet kommer i form av to nye dekreter som er utstedt med henvisning til unntakslovene. Foruten masseoppsigelsene i politiet får flere ansatte i hæren og byrået for kommunikasjonsteknologi sparken.

Alle oppsigelsene begrunnes med at de berørte har kontakt med miljøet rundt eksilpredikanten Fethullah Gülen. Han oppholder seg i USA og blir beskyldt av tyrkiske myndigheter for å være hovedmannen bak kuppforsøket, noe Gülen selv avviser.

Unntakstilstanden i Tyrkia ble kunngjort 21. juli og skal vare i tre måneder. Den er allerede brukt som juridisk forankring for vedtak om masseoppsigelser i de væpnede styrker og statsapparatet. Dessuten er flere tusen privatskoler, veldedige organisasjoner og andre institusjoner stengt med henvisning til kontakt med Gülen.

Les også

Aftenposten mener: Ikke brenn alle broer til Tyrkia

Nærmere 40.000 personer ble tatt i massearrestasjoner i dagene etter kuppet. Nå opplyser justisminister Bekir Bozdag at 38.000 av disse skal prøveløslates tidligere enn planlagt. Dette er også forankret i et dekret som kom onsdag.

Begrunnelsen synes å være at tyrkiske fengslet er fullstendige tettpakket med innsatte og at fengselsvesenet er i ferd med å knele.