USA krever svar på hvorfor IS kjører Toyota

Toyota lover å samarbeide med USA, som vil ha svar på hvordan det kan ha seg at opprørerne i Den islamske staten (IS) ofte kjører rundt i den japanske bilprodusentens firehjulstrekkere.

toyotais-zcruuENJ1c.jpg

— Vi støtter det amerikanske finansdepartementets gransking av internasjonale forsyningslinjer og strøm av penger og varer i Midtøsten, heter det i en kunngjøring fra Toyota.

IS sender ofte ut propagandavideoer der de kjører rundt i tilsynelatende flunkende nye firehjulstrekkere, ofte pickup-biler fra Toyota.

- Strenge regler

— Toyota har strenge regler om ikke å selge kjøretøy til potensielle kjøpere som bruker dem eller bygger dem om til halvmilitære formål eller terroristaktiviteter, heter det i uttalelsen fra bilprodusenten.

  • Interessert i Syria og hva som skjer der? Les kommentator Helene Skjeggestad som sier: Russland bomber i Syria. Men hva treffer de?
    Toyotas pickup-biler har, i likhet med lignende biler fra produsenter som Mitsubishi, Hyundai og Isuzu, lenge vært en favoritt blant opprørsgrupper, regjeringsstyrker og hjelpeorganisasjoner verden over, ettersom de er kjent for å være driftssikre, enkle å reparere og har stor fremkommelighet

Toyota-krigen

Slike biler var så vanlige under konflikten mellom Libya og Tsjad på 1980-tallet at den i ettertid ble døpt Toyota-krigen.

BBCs populære Top Gear-program bidro for noen år tilbake ytterligere til Toyota-pickupens gode rykte, da de gjorde sitt beste for å ødelegge én – uten å lykkes.

Selv etter at bilen var påtent, senket i saltvann og plassert på toppen av et høyhus som ble sprengt, kunne bilen kjøre videre etter en liten runde med enkelt verktøy.