Verden

O.J.-advokat er død

Den verdenskjente advokaten Johnnie Cochran tapte tirsdag kampen mot kreften.

 • Hans Marius Tonstad
  Hans Marius Tonstad

Cochran hadde en hjernesvulst som ikke lot seg operere. Advokaten var mest kjent fra høyt profilerte rettssaker hvor kjendiser var involvert. I 1995 ledet han det såkalte "Dream teamet" av advokater som forsvarte O.J. Simpson, tiltalt for å ha drept sin kone Nicole Brown Simpson og Ron Goldman. Setningen " If it doesn't fit, you must acquit" var sentral da juryen bestemte seg for at Simpson ikke var skyldig. Setningen kom etter at den tidligere idrettshelten i rettssalen ikke fikk de blodige hanskene funnet på drapsstedet til å passe. Simpson ble frikjent, men måtte senere betale ofrenes familier 33 millioner dollar i en sivil rettssak.

En god venn

Simpson sier til CNN.

— Jeg var glad i ham og kjente ham som en god kristen. Han var en strålende fyr. Cochrans familie og hans advokatfirma kom med en felles uttalelse etter at dødsfallet ble kjent. "Som Johnnie alltid sa: Urett et sted er en trussel mot rettsikkerheten over alt". Cochran forsvarte gjennom hele sin karriere kjente personer. I 1993 forhandlet han frem et forlik for Michael Jackson der popstjernen var anklaget for overgrep mot barn. Denne saken ble aktuell igjen denne uken da dommeren i den pågående saken mot Michael Jackson sa han ville tillate eldre saker i retten. Det er påtalemyndigheten som har bedt om at fem eldre saker skal kunne brukes i retten, noe som kan vise seg å bli svært ødeleggende for superstjernens forsvar.

Parodiert

Cochrans spesielle fremtoning inspirerte flere ganger parodier. Seinfels-rollefiguren Jackie Chiles - som blant annet hjelper Kramer i kampen mot en stor kaffekjede - er kraftig inspirert av Johnnie Cochran.

<b>Passet ikke. </b>Johnnie Cochran var sentral i å få O.J. Simpson firkjent. Foto: SAM MIRCOVICH/ARKIV/REUTERS

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  «Tettpakket, spennende og interessant rettsdrama om en sak vi kanskje tror vi husker bedre enn vi gjør»

 2. SPORT
  Publisert:

  Avslører detaljer om livet til USAs mest berømte fange: – Det er ikke et normalt fengsel

 3. KULTUR
  Publisert:

  Dokumentar på sitt vondeste og mest interessante

 4. KULTUR
  Publisert:

  Anmeldelse av «Leaving Neverland»: Skremmende, men problematisk

 5. KULTUR
  Publisert:

  Dette er anklagene mot Michael Jackson

 6. KULTUR
  Publisert:

  Trekker Simpsons-episode med Michael Jackson