Flere land fordømmer henrettelse av demonstrant i Iran
Iran har henrettet den første som er dømt for forbrytelser i forbindelse med de omfattende demonstrasjonene i landet. Flere fordømmer Iran for henrettelsen.
Torsdag ble en demonstrant som skal ha skadet en sikkerhetsvakt med machete, henrettet, melder det iranske nyhetsbyrået Tasnim.
I tillegg skal demonstranten, som er identifisert som Mohsen Shekari, ha sperret av en gate i Teheran, skriver Reuters.
Tasnim skriver videre at landets høyeste domstol avviste en anke fra den dømte, og forsvarer straffen med at den dømtes handlinger er «krig mot gud».
– Forakt for menneskeliv
Tyskland, Østerrike og Frankrike har alle fordømt henrettelsen på det sterkeste. Østerrike har kalt henrettelsen for «umenneskelig», mens Tyskland omtaler den som «forakt for menneskeliv».
– Det iranske regimets forakt for menneskeliv er grenseløs. Men trusselen om henrettelse vil ikke kvele viljen til frihet, tvitret Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock etter henrettelsen av Shekari torsdag.
– Denne henrettelsen kommer på toppen av andre alvorlige og uakseptable brudd, heter det i en uttalelse fra det franske utenriksdepartementet.
Rystet av demonstrasjoner
Iran har vært rystet av landsomfattende demonstrasjoner siden 16. september, etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt, i det som er en av de største utfordringene mot landets regime siden den islamske revolusjonen i 1979.
Flere andre politiske fanger i Iran risikerer dødsstraff for sin involvering i demonstrasjonene i landet. Aktivister har advart om at flere kan bli henrettet snart, og så langt har godt over ti personer fått en dødsdom som følge av protestene.
Over 18.000 pågrepet
– Henrettelsen av Mohsen Shekari må føre til sterke reaksjoner, ellers vil vi stå overfor daglige henrettelser av demonstranter, advarer Mahmood Amiry-Moghaddam, som leder Oslo-baserte Iran Human Rights.
Ifølge gruppen har minst 475 mennesker blitt drept i demonstrasjonene, og mer enn 18.000 pågrepet.
Dommen mot Shekari falt i revolusjonsdomstolen i Teheran, som vanligvis holder retten for lukkede dører i saker som er blitt internasjonalt kritisert.