Putin bruker en ny strategi i missilkrigen. Den varsler både godt og dårlig nytt.

Sergej Ivanov har evakuert 1000 mennesker siden invasjonens start. Han hjelper de fleste med å flykte fra noen av krigens farligste områder. I lang tid var det ved fronten Russland brukte ballistiske missiler. Nå brukes de oftere i de store byene. Det byr på utfordringer.

KRAMATORSK, UKRAINA (Aftenposten): Fra fronten til de store byene: Russlands kraftigste missiler byr på utfordringer. Snart kan løsningen komme.

Når Sergej Ivanov drar til de farligste stedene langs fronten i Ukraina, kjører han fort. Helst er han alene i bilen med sangene til bandet Muse i høyttalerne.

Jobben hans er å evakuere sivile. Han oppsøker steder der kampene raser på sitt verste. De siste månedene har det betydd flere turer ukentlig til Soledar og Bakhmut helt øst i Ukraina.

Når han nærmer seg, stanser han bilen. Han skrur av musikken. Så åpner han døren og lytter. Som oftest er det lyden av artilleri han er på vakt for. Men Russlands kraftige missiler har også utgjort en trussel. Siden invasjonens start er de først og fremst blitt brukt langs fronten.

Nå brukes de også mot de de store byene. At president Vladimir Putin gjør dette, kan vise en endring i Russlands strategi i missilkrigen. Det varsler godt og dårlig nytt.

Les hele saken med abonnement