WHO innkaller til krisemøte om zikaviruset

Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at mellom 3 og 4 millioner mennesker på det amerikanske kontinentet kan bli smittet av det fryktede zikaviruset. Nå innkalles det til krisemøte.

En arbeider i San Salvador sprayer insektsmiddel for å drepe mygg som er bærere av zikaviruset.
  • Steffen Pedersen Øberg
  • Ntb

Zika-viruset er nå oppdaget i 21 land og Folkehelseinstituttet i Norge ba onsdag verdens helseorganisasjon, WHO, om å vurdere et krisemøte.

Zikaviruset spres i en eksplosiv fart, sier sjefen for Verdens helseorganisasjon. En krisekomité holder møte om utbruddet 1. februar.

Sykdommen har gått fra å være en mild trussel til en med «alarmerende proporsjoner», sa Chan til WHOs medlemsstater i Genève torsdag.

Krisekomiteen skal bidra til å finne ut hva den internasjonale responsen bør være og hvilken forskning som bør prioriteres.

«Virusets tilstedeværelse i enkelte land i Amerika, særlig Brasil, har blitt knyttet til en sterk økning i fødsler av babyer med unormalt små hoder og i noen tilfelle av Guilllain-Barré-syndom, en tilstand hvor immunsystemet angriper nervesystemet, og i enkelte tilfeller fører til lammelser», skriver

WHO på sine hjemmesider.

Hos voksne fører zika-viruset vanligvis til lett feber og utslett som kan vare i 2 til 7 dager. Det er først og fremst mulige fosterskader som har ført til krisemøtene om viruset.

Derfor blir gravide advart mot å reise til zika-rammede områder og anbefales å beskytte seg mot myggstikk i disse områdene.

Her kan du lese om zika-viruset:

Les også

Hvor farlig er zika-viruset?

Påvist i Danmark og Sverige

Onsdag ble zikaviruset påvist i Danmark.

Den danske Sundhedsstyrelsen uttalte tirsdag at det ikke er noen fare for at det bryter ut noen zikavirus-epidemi i Danmark.

Folkehelseinstituttet ønsker å avdramatisere situasjonen selv om zikaviruset er oppdaget i Danmark og Sverige de siste dagene og sier det er svært usannsynlig at smitten vil spre seg videre.

Les også

Zikavirus påvist i Danmark - Norge ber WHO om å vurdere krisemøte

Smitter gjennom mygg

Viruset smitter gjennom en spesiell myggart, og regnes som en trussel både i Nord— og Sør-Amerika.

Også svenske myndigheter har registrert et zika-tilfelle hos en pasient. Vedkommende hadde vært på reise.

I 2015 rapporterte brasilianske myndigheter om en betydelig økt forekomst av mikrokefali som falt sammen med et pågående utbrudd av zikafeber. Mikrokefali er en nevrologisk tilstand der barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne. Frykten er at fosteret kan bli skadet dersom gravide blir smittet av zika-viruset.

Det er foreløpig ikke endelig fastslått at zikaviruset fører til mikrokefali, men ifølge Reuters skal en WHO-talsperson ha varslet at det nå kommer en studie som etablerer korrelasjon mellom viruset og misdannelser ved fødsel, dog ingen kausalitet.

Altså at det finnes en etablert sammenheng, men at zikaviruset foreløpig ikke kan sies å konkret forårsake misdannelsene.

Syv spørsmål og svar om zikaviruset:

Norge har foreløpig ikke utstyr til å diagnostisere zikaviruset i Norge.

Les også

Kan ikke diagnostisere zikaviruset i Norge