Den finske riksdagen sier ja til Nato-medlemskap

Den finske riksdagen har med stort flertall stemt ja til finsk Nato-medlemskap. Dermed trengs bare ratifisering før landet kan bli medlem.

Den finske riksdagen har sagt ja til at landet kan bli Nato-medlem. Dermed går lovforslaget videre til president Sauli Niinistös (til høyre) bord. Nato-sjef Jens Stoltenberg (til venstre) sa tirsdag at tiden er inne for å slippe Finland og Sverige inn i alliansen. Etter Niinistös signatur gjenstår kun ungarsk og tyrkisk ratifisering av Nato-søknaden for finnene.

Nasjonalforsamlingen behandlet først spørsmålet tirsdag, men da måtte det enstemmig avgjørelse til. Da motsatte et fåtalls parlamentsmedlemmer seg, og dermed var det duket for dagens avstemning, der det holdt med enkelt flertall.

Etter riksdagens ja må president Sauli Niinistö undertegne vedtaket. Han har sagt at dette haster.

Finlands ønske om å bli en del av Nato er en konsekvens av Russlands fullskala angrepskrig mot Ukraina.

Niinistös signatur vil bety at Finland, som har den lengste grensen til Russland i Europa, blir medlem av Nato så snart Tyrkia og Ungarn ratifiserer Finlands tiltredelsesprotokoll.

Den ungarske nasjonalforsamlingen begynte sin debatt om de svenske og finske Nato-søknadene onsdag. Landets president ba om at søknadene ratifiseres. Om det skjer, gjenstår kun grønt lys fra Tyrkia.

Nato-sjef Jens Stoltenberg sa tirsdag at det på tide å slippe Finland og Sverige inn i forsvarsalliansen.

– Tiden er nå inne for å ratifisere og ønske både Finland og Sverige fullt og helt velkommen som medlemmer, sa Stoltenberg.

Nato-sjefen sa videre at det er gjort fremskritt med Tyrkia, og at det skal være et møte i Brussel neste uke med representanter fra Ankara, Stockholm og Helsingfors.