Alle stemmer er opptalt: Nå ligger rød blokk an til å få flertall likevel.
Valget i Danmark ble en thriller. Like før klokken 1 ser det ut til at rød blokk likevel får flertall med knappest mulig margin.
Saken oppdateres
Rett før klokken 1 var endelig alle stemmer talt opp. Og plutselig så alt ut til å endre seg. Rød blokk med Mette Frederiksen i spissen ser likevel ut til å sikre flertall.
Like etter erkjente Venstres leder Jakob Ellemann-Jensen at valget var tapt.
– Jeg er veldig, veldig glad, sa Mette Frederiksen da hun kom til Folketinget i natt.
– Socialdemokratiet har gjort det beste valget på mer enn 20 år. Det er en stor tillitserklæring, sa Frederiksen i natt.
Tross rødt flertall, sier hun at hun likevel vil søke om en bred regjering på tvers av blokkene. Hun vil derfor formelt søke avskjed, og prøve å danne ny regjering.
Vil ha bred regjering
Et par timer tidligere så det annerledes ut.
– Danmark skal ha en ny regjering! Det sa en svært fornøyd Løkke Rasmussen da han kom til valgvaken til sitt splitter nye parti Moderaterne.
Da tydet alt på at partiet ville komme på vippen i dansk politikk. Den makten vil den tidligere statsministeren bruke. Han vil ikke si hvem som skal bli ny statsminister, men han vil ha innflytelse.
– Hvem som skal sitte ved bordenden i den regjeringen, kan man ikke svare på i dag. Vi trenger ikke et langbord, men et rundt bord der mennesker setter seg sammen, sa Rasmussen.
Han mener danskene har stemt for det han ønsker seg: En regjering på tvers av blokkene. Rasmussen ville hverken si ja eller nei til Mette Frederiksen som fortsatt statsminister. Først vil han ha forhandlinger.
Men samtidig skjedde det ting i opptellingen som kan gjøre at han likevel ikke får makten som «kongemaker».
Plutselig økte rød blokk forspranget på blå blokk og nærmet seg flertall. Da klokken var 00.30 handlet det om noen få stemmer. Mette Frederiksen måtte utsette den ventede talen på valgvaken. Partilederdebatten ble utsatt.
Rød blokk ser ut til å få 87 mandater. Hvis man legger til mandatene fra Grønland og Færøyene, kommer man trolig opp til de magiske 90 mandatene.
Gjennom hele kvelden hadde prognosene vist at ingen av blokkene får flertall og at Lars Løkke Rasmussens parti kommer på vippen. Men ved 23.30-tiden endret bildet seg. Da meldte TV2 at rød blokk likevel kunne få de nødvendige 90 mandatene. Men Danmarks Radios prognoser viste ikke det samme.
Med 94 prosent av stemmene opptalt har rød blokk 87 mandater, blå blokk har 72 og Moderaterne 16 mandater.
Spørsmålet er nå om de fire mandatene fra Grønland og Færøyene til slutt kan avgjøre.
Løkke på midten
Rundt om på Christiansborg i hjertet av København har partiene hatt valgvaker i små og store saler, samt i telt utenfor. Hele 14 partier kjempet om stemmene til nesten 4,3 millioner stemmeberettigede dansker. Ikke siden 1987 har så mange partier vært med.
Spørsmålet er hvem som vil juble høyest på «Borgen». Da valgdagsmålingen kom, var svaret Lars Løkke Rasmussen:
- Socialdemokratiet så først ut til å tape oppslutning, men ser nå ut til å ha fremgang. Problemet for Mette Frederiksen er at støttepartiene gjør det dårlig.
- Partiet Venstre blør kraftig og har mistet ni prosentpoeng siden forrige valg.
- Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans nye parti, Moderaterne, har gjort et brakvalg. Rasmussen var tidligere leder i Venstre.
- Det liberalistiske partiet Liberal Alliance har kommet som en rakett og bykset opp fra 2,3 prosent i 2019 til 8 prosent nå.
- Radikale Venstre, som utløste hele valget, har derimot gjort et elendig valg og halvert.
- Det samme gjelder Dansk Folkeparti, som ligger og vaker litt over to prosents oppslutning på valgmålingen.
- Riksrettsdømte Inger Støjbergs nye parti Danmarksdemokraterne er trygt inne på Folketinget og kan bli tredje største parti.
De store spørsmålene
Det har vært en valgkamp preget av store velgerbevegelser og mange partier. Partier har gått fra topp til bunn på meningsmålingene på bare noen uker. Og omvendt.
Det har vært tre statsministerkandidater: Socialdemokratiets nåværende statsminister Mette Frederiksen, Venstres Jakob Ellemann-Jensen og De konservatives Søren Pape Poulsen. Men en helt annen mann har vært midtpunkt.
Et av de største spenningsmomentene har vært hvor stort det nye partiet til tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen vil bli. Hvis han kommer på vippen, kan han avgjøre regjeringsspørsmålet. Den tidligere Venstre-lederen har ikke villet si hvilken statsminister han foretrekker. Han vil ha en sentrumsregjering på tvers av blokkene.
Men selv om rød blokk får flertall, kan det bli endringer. Statsminister Mette Frederiksen har sagt at hun ønsker en bred regjering på tvers av blokkene selv om de røde skulle bli størst.
Valget har alt endret det politiske landskapet i Danmark både fordi nye partier kan få stor innflytelse og fordi det snakkes om en regjering på tvers av de tradisjonelle blokkene.