Verden

EU fordømmer utestengelse av Guaidó

Riksrevisjonen i Venezuela sier opposisjonsleder Juan Guaidó er fratatt retten til å ha offentlige verv. EU mener utestengelsen er politisk motivert.

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó, her fotografert i Caracas onsdag.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

EU går hardt mot den 15 år lange utestengelsen Guaidó er ilagt.

– En slik politisk motivert beslutning uten hensyn til regler og prosedyrer viser nok en gang hvor vilkårlige de juridiske prosessene i landet er. Det er avgjørende at rettsstaten og maktfordelingsprinsippet gjenopprettes, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini. Hun sier utestengelsen av Guaidó undergraver forsøkene på å finne en fredelig og demokratisk løsning på krisen i Venezuela.

Overgangspresident

Guaidó leder nasjonalforsamlingen og har erklært seg selv som overgangspresident i det kriserammede landet med forsamlingens støtte. En rekke land, med USA i spissen, har anerkjent ham som landets leder.

Riksrevisor Elvis Amoroso, en nær alliert av sittende president Nicolás Maduro, kunngjorde utestengelsen av Guaidó torsdag. Uregelmessigheter i opposisjonslederens finanser ble oppgitt som årsak.

– Vi fortsetter i gatene, sa Guaidó like etter at Amorosos uttalelse ble kringkastet på statlig TV.

Les også

Opposisjonen i Venezuela med nytt amnestitilbud til militære

Maktkamp og krise

Maktkampen mellom Maduro og Guaidó har ytterligere skjerpet den økonomiske og politiske krisen i Venezuela. Den siste tiden har landet vært preget av omfattende strømbrudd, som har paralysert store deler av både næringsliv og offentlig virksomhet.

Både opposisjonen og regjeringens støttespillere planlegger nye demonstrasjoner lørdag.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Venezuela
  2. Nicolás Maduro