Verden

Saudiarabiske kvinneaktivister løslatt

Tre av de elleve kvinneaktivistene som i fjor ble pågrepet i Saudi-Arabia, er løslatt. I retten skal de ha fortalt om overgrep og tortur.

Den pensjonerte professoren Aziza al-Yousef er blant de tre aktivistene som skal være løslatt torsdag. Hun har i årevis jobbet med å hjelpe kvinner som flykter fra voldelige ekteskap. Her kjører hun bil i mars 2014, som en del av en protestkampanje mot det daværende kjøreforbudet for kvinner i Saudi-Arabia. Foto: Hasan Jamali / AP / NTB scanpix

 • NTB

Det opplyser flere kilder til internasjonale nyhetsbyråer. AFP siterer den London-baserte menneskerettighetsgruppen ALQST og slektninger av kvinnene.

Omstendighetene rundt løslatelsene er foreløpig uklare, og saudiarabiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert løslatelsene.

Ifølge DPA er det aktivistene Aziza al-Yousef, Eman al-Nafjan og Ruqqaya al-Muhareb som nå er blitt løslatt, etter å ha vært fengslet i over ti måneder. Minst en av de tre har vendt hjem til sin familie.

Tortur og trakassering i fengsel

Aktivistene ble pågrepet i mai i fjor, måneden før forbudet mot å la kvinner kjøre bil ble opphevet. Mange av kvinnene ble anklaget for å ha vært i kontakt med utenlandske journalister og diplomater, ifølge TT.

Kvinnene skal ha blitt utsatt for både tortur og seksuell trakassering i løpet av tiden de satt fengslet, ifølge Amnesty. I et rettsmøte onsdag skal kvinnene selv ha fortalt om behandlingen de var utsatt for.

Kvinnene kom med anklager om at de var blitt utsatt for elektriske støt, pisking og tafsing og beføling fra dem som avhørte dem, opplyser to personer med kjennskap til saken til nyhetsbyrået AFP. Myndighetene avviser beskyldningene på det sterkeste.

Utenlandske journalister og diplomater har ikke lov til å følge rettssaken.

Ny runde i retten

Løslatelsene kommer dagen etter onsdagens høring, som er den andre i rettssaken mot kvinnene. De kvinnelige aktivistene må fortsatt møte i retten neste onsdag, når saken fortsetter, opplyser slektninger.

Ifølge kilder skal de øvrige fengslede kvinnene løslates førstkommende søndag.

Internasjonalt press

Kronprins Mohammed bin Salman har godkjent løslatelsene for å opprettholde et image som reformator, mener seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty.

– Disse modige kvinnene har blitt tvunget til å betale en forferdelig pris for å stå opp for kvinners rettigheter. At de har blitt sluppet ut av fengselsporten i dag, er en enorm glede og lettelse for alle oss som har jobbet hardt for at dette skulle skje. Vi holder pusten til alle er trygt utenfor fengselsmurene på søndag, sier Tin.

Løslatelsene er et resultat av omfattende press fra internasjonalt hold, legger hun til. Det er SV-leder Audun Lysbakken helt enig i.

– Dette er et klart tegn på at tydelig internasjonalt press og offentlig fordømmelse fungerer. Presset på regimet i Saudi-Arabia må fortsette. Vi håper de andre partiene vil stemme for våre forslag om en ny og tydelig politikk overfor landet, sier Lysbakken, som sier han er glad og lettet på vegne av aktivistene som er løslatt.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Feminisme
 2. Menneskerettigheter
 3. Likestilling
 4. Saudi-Arabia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Her kjører Aziza (60) bil i Saudi-Arabia. Nå må professoren svare for forbrytelsen i retten.

 2. KRONIKK

  Mannlig verge. Sexisme. Total undertrykkelse. Hvordan er det egentlig å være saudiarabisk kvinne i dag?

 3. VERDEN

  Fem dømt til døden for drapet på saudiarabisk journalist

 4. VERDEN

  Palestinere i Gaza demonstrerte, men ikke mot Israel. Svaret var kontant.

 5. VERDEN

  – 10 grunner til at kvinner flykter fra Saudi-Arabia

 6. VERDEN

  – Hun prøvde ikke å belære oss. Dét er slik det skal være mellom venner.