Khashoggis barn har fått luksusvillaer og «blodpenger» etter drapet på faren
Barna til den drepte journalisten mottar store månedlige utbetalinger mot å ikke kritisere det saudiarabiske regimet, melder The Washington Post.
Den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi ble sist sett 2. oktober i fjor, da han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.
I forbindelse med rettssaken mot de elleve som er tiltalt for drapet, har Saudi-Arabia utbetalt store summer til Khashoggis fire barn, skriver The Washington Post.
Titalls millioner i «blodpenger»
Khashoggis to døtre og to sønner skal ha fått hver sin villa verdt flere millioner dollar i byen Jidda i Saudi-Arabia. I tillegg mottar de minst 10.000 dollar (85.000 kroner) i månedlige utbetalinger som kompensasjon for drapet på faren, opplyser ikke navngitte myndighetspersoner i landet til avisen.
De totale utbetalingene kan komme opp i titalls millioner dollar per person, ifølge avisen, som omtaler utbetalingene som «blodpenger».
Utbetalingene fra Saudi-Arabia skal sikre at Khashoggis familie ikke uttaler seg kritisk mot regimet, og er godkjent av kong Salman.
En annen ansatt i myndighetene avviser at de får penger for å tie, og sier at pengestøtten kommer uten noen forpliktelser som «en del av våre skikker og kultur».
Vil dømme fem til døden
Saudi-Arabia nektet først for at drapet hadde funnet sted. Nå mener påtalemyndigheten at det var saudiarabiske agenter som drepte Khashoggi uten godkjenning fra høyere hold.
Påtalemyndigheten har siktet elleve personer for drapet, og ber om dødsstraff for fem av dem.
Dersom de dømmes til døden, kan Khashoggis familie benåde mennene. Da har familien krav på store pengesummer som en del av «blodpenge»-ordningen skriver NTB.
FN-gransker: Khashoggi-drapet utført av saudiarabiske tjenestemenn
Kritikk for lukkede høringer
Jamal Khashoggi arbeidet blant annet som kommentator for The Washington Post og var en kjent kritiker av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.
USAs etterretningstjeneste CIA har konkludert med at det var kronprins Mohammed bin Salman som ga ordre om drapet på Khashoggi. Den saudiarabiske utenriksministeren avviser dette, og mener kravene om at kronprinsen skal holdes ansvarlig for drapet er å krysse en grense.
Saudi-Arabia har tidligere fått kritikk for at rettshøringene så langt har vært lukket. FN har bedt om at rettssaken holdes for åpne dører og med internasjonale observatører til stede.
– Vil ikke at drapet skal misbrukes
Khashoggis forlovede Hatice Cengiz var den siste som så Jamal Khashoggi i live før han gikk inn på konsulatet i Istanbul i fjor høst.
Fredag var hun i Norge i forbindelse med Skup-konferansen i Tønsberg. Der tok hun blant annet et oppgjør med mangelen på konsekvenser etter det brutale drapet.
– Det satte dagsorden i to måneder, men resultatene er ikke så gode som de burde ha vært. Jeg synes spesielt at Europa kunne ha vært raskere til å reagere, sier Cengiz i et intervju med VG.
Hun kritiserer både Saudi-Arabias regjering, USA og president Donald Trump, som ikke vil fordømme sin nære allierte.
– Jeg ønsker at de som står bak blir straffet. Jeg vil ikke at Jamal skal ha dødd forgjeves. Og jeg vil ikke at drapet skal misbrukes som et politisk middel, sier Cengiz.