Verden

I dag skal han holde sin viktigste tale. Og avsløre brexitplanen. Opptakten har handlet om sex, løgn og lekkasjer.

BRUSSEL (Aftenposten): Boris Johnsons endelige brexitplan skal bare være timer unna offentliggjøring og vil bli sendt EU onsdag ettermiddag. Den radikale planen vekker sterke reaksjoner.

Boris Johnson ankommer De konservatives landsmøte i Manchester sammen med kjæresten Carrie Symonds. Men det har vært hans eksvenninner som har vært i fokus på landsmøtet.
 • Eirin Hurum
  Eirin Hurum
  Europa-korrespondent

Allerede tirsdag begynte deler av planen å lekke ut.

– En non-starter. Jeg er sjokkert. Nord-Irland og Irland fortjener bedre, sa Irlands utenriksminister, Simon Conveny.

(En non-starter er noe som er dømt til å mislykkes.)

Johnson med ultimatum til EU: Aksepter avtalen, eller vi er ute 31. oktober

Sent tirsdag kveld publiserte The Telegraph det som trolig er den offisielle avtaleteksten, som vil bli sendt EU i løpet av onsdag.

 • Brexitplanen omtales som en radikal «to-grenser-i-fire- år-brexit-plan». Det vil komme en grense i Irskesjøen, og det vil bli tollstasjoner mellom Irland og Nord-Irland.
 • Nord-Irland vil også bli endel av EUs indre marked til 2025, men forlate EUs tollunion sammen med resten av Storbritannia, ifølge The Telegraph.
 • I den nye brexitplanen skal den omstridte backstop-ordningen være fjernet og erstattet med en annen ordning.
Stengt grense mellom Nord Irland og Irland er skrekkscenarioet

Avsløringene i The Telegraph stemmer overens med dokumenter som både den irske kringkastingen RTE og Financial Times har hatt tilgang til.

 • Det mest kontroversielle er det angivelige forslaget om at det igjen skal opprettes toll- og kontrollstasjoner mellom Nord-Irland og Irland.
 • Kontrollene skal ikke skje på selve grensen, men ved at det opprettes flere kontrollposter, mellom fem og ti kilometer fra grensen.
 • Registrerte varer skal overvåkes med GPS inntil de har passert grensen.

– Det stemmer ikke

Det britiske forslaget om kontrollstasjoner et stykke unna grensen, ble først kjent gjennom den irske kringkasteren RTE.

Lekkasjene stammer fra dokumenter som er sendt fra Boris Johnsons regjering til EU, såkalte «non-papers», det vil si ikke offisielle regjeringspapirer.

Boris Johnson på BBCs frokostsending.

Tirsdag morgen benektet Boris Johnson avsløringene i RTE og Financial Times. Han påsto at forslagene var gamle og ikke lenger stemmer.

Tirsdag kveld forteller The Telegraphs avsløringer samme historie.

Da sa kilder i Downing Street til avisen at den nye brexit-planen vil være britenes siste og eneste forslag.

Nå er det opp til EU å godta planen. Hvis ikke forlater Storbritannia EU den 31. oktober. I verste fall uten en avtale.

«Get brexit done»

Når Boris Johnson onsdag inntar talerstolen på de konservatives landsmøte i Manchester, blir det hans aller viktigste tale.

Nå må han bevise at han kan levere på slagordet «Get Brexit Done».

Klar til å levere brexit. Boris Johnson ankommer De konservatives landsmøte i Manchester.

De konservative tørster også etter en landsmøtetale som kan løfte taket. De to foregående, levert av forgjengeren Theresa May, har begge gått inn i historien som noen av de verste.

Mange husker hvordan Theresa May i fjor danset seg inn på talerstolen. Året før mistet hun stemmen. Fikk hostekuler. Ble «overfalt» av en komiker. Og slagordene falt ned fra veggen.

Les også

Det eneste man husker fra fjorårets landsmøte var Theresa Mays marerittale. Årets versjon blir trolig heller ingen festforestilling.

Johnsons privatliv har overskygget politikken

Boris Johnsons første landsmøte som partileder har handlet om alt annen enn politikk. Han ankom landsmøtet arm i arm med Storbritannias «førstedame», kjæresten Carrie Symonds.

Boris Johnson og kjæresten Carrie Symonds på vei inn til landsmøtet i Manchester.
Les også

For første gang har en kjæreste flyttet inn i Downing Street. Da måtte en annen viktig politiker ut.

Men på landsmøtet har det vært tidligere venninner, elskerinner og rasende kvinnelige journalister som har vært i fokus.

Det foregår nå fire uavhengige granskninger av Boris Johnson. Disse omhandler rolleblandinger, mulig misbruk av offentlige midler, sponsorstøtte og ureglementerte forretningsreiser.

Alle er knyttet til en spesiell venninne, Jennifer Arcuri, og stammer fra tiden da han var ordfører i London, fra 2008 til 2016.

Amerikanske Jennifer Arcuri markedsfører seg selv fra leiligheten i Øst London.

Det var The Sunday Times som først avslørte historien om den amerikanske modellen, pole-danseren og techgründeren som skapte seg et navn i London.

Det nære forholdet til Londons ordfører skal ha gitt henne flere fordeler. Hun skal ha mottatt et stipend på 1,5 millioner kroner. I tillegg skal hun ha fått flere sponsorkontrakter fra London-ordførerens kommersielle selskap, London & Partners.

Hun skal også ha deltatt i delegasjonen på en rekke av London-ordførerens utenlandsreiser.

Les også

Hun skrøt av vennskapet med Boris Johnson. Nå etterforskes han for å ha gitt henne økonomiske fordeler.

Fikk tech-kurs hjemme i hennes leilighet

Etter avsløringen for to uker siden har det kommet frem at Jennifer Arcuri skal ha skrytt av sitt forhold til Johnson. Venner har fortalt at de hadde et seksuelt forhold, og flere bekjente av paret skal ha sagt at Arcuri fortalte at Johnson jevnlig besøkte henne for «tech-kurs».

Boris Johnson deltok som hovedattraksjon og innleid taler på flere av hennes tech-arrangementer.

Skal ha tafset på flere kvinnelige journalister

Som om ikke det var nok, sto en kvinnelig journalist frem før helgen og anklaget Boris Johnson for tafsing.

The Sunday Times-journalisten Charlotte Edwardes sier Boris Johnson skal ha befølt henne på låret under en lunsj arrangert av det konservative ukemagasinet Spectator. Edwardes var da journalist i bladet, Johnson var hennes sjef, skriver The Guardian.

Journalisten hevder også at Johnson gjorde det samme med kvinnen som satt på den andre siden av ham.

Boris Johnson har under landsmøtet benektet anklagene.

Senest tirsdag ettermiddag, i et TV-sendt intervju med Sky News, nektet Johnson å svare på om han hadde hatt et seksuelt forhold til Jennifer Arcuri. Han ville heller ikke svare på om han tafset på journalistene.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Brexit
 2. Nord-Irland
 3. Irland
 4. Boris Johnson