Verden

FN: 300 milliarder dollar kan gi oss 20 år til klimaomstilling

Ved å dekke utarmede jordområder med trær og planter kan verden stabilisere CO₂-utslippene og kjøpe seg mer tid til grønn omstilling, mener FN-eksperter.

I delstaten Pará i Brasil ligger regnskogen ved siden av et avskoget område som eies av kvegbønder. Ved å gjøre jorden grønnere igjen kan vi binde nok CO₂ til å utsette klimakatastrofen og kjøpe oss tid til omstilling, mener FN-eksperter.
  • NTB-Ritzau

300 milliarder dollar (2750 mrd. kroner) trengs for at planen skal lykkes, ifølge Castro Salazar, lederen for FNs organisasjon for ernæring og landbruk FAO.

Da kan om lag 900 millioner hektar jord som er ødelagt av overbeiting, avskoging eller utarmende jordbruk, igjen bli frisk nok til å binde CO₂, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Ifølge Salazar vil dette være nok til å stabilisere klimautslippene slik at vi kan få 15–20 år ekstra til den store omstillingen som må til for å avverge en klimakatastrofe.

– Det vil være det minst kostbare alternativet vi har mens vi venter på at teknologi innen energi og transport har modnet og er tilgjengelig i markedet, sier Salazar.

Les også

  1. FN har klimautslipp som et lite land

  2. Presidenten har rett: Brasil råder over Amazonas. Det betyr ikke at resten av verden må holde kjeft. | Øystein K. Langberg

Nøkkelen til å lykkes er ifølge FAOs eksperter riktig bruk av gjødsel. Både for mye og for lite gjødsel får skylda for at mye matjord er blitt ødelagt.

Sjefforsker Barron J. Orr ved sekretariatet for FN-konvensjonen for bekjempelse av ørkenspredning (UNCCD) mener landjorden må bli en del av løsningen på klimaproblemet.

– Vi har mistet den biologiske effekten av jorden. Det må vi snu om på, sier han.

Les mer om

  1. FN
  2. Klimautslipp
  3. Landbruk
  4. Trær