Danmark innfører grensekontroll mot Tyskland

Beslutningen kom kort tid etter at Sverige innførte grensekontroll mot Danmark. Det grenseløse Europa er i fare, mener tyske myndigheter.

Fra 4.januar blir alle som reiser fra Danmark til Sverige avkrevd gyldig ID. Her fra kontrollen ved togstasjonen på Kastrup.

Grensekontrollen vil innebære tilfeldige passkontroller.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kom med kunngjøringen på en pressekonferanse samtidig som grensekontrollen ble innført.

Skal vare ti dager

Tiltaket kommer etter at Sverige samme dag innførte ID-kontroll av alle reisende fra Danmark.

— Det kan få store konsekvenser for Danmark når andre nordiske land stenger sine grenser. Det kan føre til flere asylsøkere, sier Løkke Rasmussen.

Kontrollene innføres mandag klokken 12. Tiltaket skal i første omgang vare i ti dager, men med mulighet for forlengelse i ytterligere 20 dager.

Les også

400 syriske flyktninger skal kastet ut. 88 av dem er barn.

Flertall reiser videre

Siden starten av september er mer enn 91.000 migranter og flygtninger kommet over den dansk-tyske grensen. Av den har 13.000 søkt asyl, mens resten trolig er reist videre til Sverige, Norge og Finland, sa statsminister Lars Løkke Rasmussen på et pressemøte mandag.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen kom mandag formiddag med nyheten om at landet innfører grensekontroll.

— Vi føler oss tvunget til å innføre grensekontroll mot Tyskland. Det stopper ikke de som vil søke asyl i Damnark, men vi kan ikke ha folk som går på danske motorveier, sa statsministerenda han la frem tiltaket.

Tyskland: Schengen-avtalen i fare

Den tyske regjeringen mener at Schengen-avtalen er i fare som følge av grensekontrollene i Sverige og Danmark.

- Bevegelsesfrihet er et viktig prinsipp, en av de viktigste sakene som EU har oppnådd de siste årene, sier talsmann for det tyske utenriksdepartementet, Martin Schäfer.

— Schengen er meget viktig, men den er i fare, tilføyer han etter å ha fått spørsmål om Danmarks beslutning om å innføre midlertidig grensekontroll mandag.

Les også

Hva vil skje hvis kampen mot menneskesmugling lykkes? Én: Flere blir sittende fast i konfliktområder uten mulighet til å unnslippe

Gjennomføres med stikkprøver

Grensekontrollen vil bli gjennomført ved den dansk-tyske grensen i Jylland samt ved fergeleiene i Gedser, Rødby og Rønne. Den vil bestå av stikkprøver, som baseres på løpende observasjon av trafikken over grensen, opplyser Udlændingeministeriet i en pressemelding.

Danmark vil foreløpig ikke innføre såkalt transportøransvar, slik svenskene har gjort. Det gir transportselskaper ansvar for å sjekke dokumentene til sine passasjerer.