Verden

Navalnyj under streng bevoktning på tysk sykehus: Tilstanden skal være stabil

Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyjs skal gjennom en grundig undersøkelse på Charite-sykehuset i Berlin. Der passes han på av væpnet politi.

Militærambulansen som fraktet Aleksej Navalnyj fra flyplassen til Charite-sykehuset i Berlin ankommer sykehuset under strengt vakthold.
  • NTB

Sykehuset skriver på Twitter at det skal gjennomføres grundige, diagnostiske undersøkelser av Navalnyj. Det vil trolig kunne gi svar på om han er blitt forgiftet eller ikke.

– Etter undersøkelsene, og etter å ha konsultert familien, vil legene gi kommentarer på diagnosen og den videre behandlingen. Undersøkelsene vil ta noe tid, skriver sykehuset.

Menneskerettsdomstolen i Strasbourg ga Russland haste-pålegg

Menneskerettsdomstolen i Strasbourg ga Russland haste-pålegg om å sikre Aleksej Navalnyj medisinsk hjelp.

– Høy terskel for dette, sier Norges EMD-dommer.

Domstolen tok i bruk en hastefunksjon for å kunne avsi en midlertidig forføyning allerede fredag.

Der ga EMD Russland pålegg om å gi Navalnyjs familie tilgang til journalen hans, og at leger utpekt av familien fikk undersøke ham. Lørdag ble opposisjonspolitikeren fløyet til Berlin, der han skal undersøkes på Charite-sykehuset.

Norges dommer i Menneskerettsdomstolen, Arnfinn Bårdsen, sier til Rett24 at det er uvanlig at domstolen tar i bruk hastemuligheten.

Ambulanseflyet med Navalnyj landet lørdag morgen i Berlin. Her blir han løftet på båre ut av flyet.

Flyet som evakuerte Navalnyj fra Sibir landet lørdag morgen i Berlin. Da kunne Jaka Bizilj, lederen av organisasjonen som sørget for evakueringen av Putin-kritikeren, opplyse at tilstanden hans var stabil.

Navalnyj, som er en av president Vladimir Putins argeste kritikere, har siden torsdag ligget livstruende syk og i koma etter det som kan være en forgiftning.

Navalnyj fotografert i juli 2019.

Tilstanden hans skal være stabil ved ankomst til Tyskland. Det opplyser Jaka Bizilj, lederen av organisasjonen som sørget for evakueringen av Navalnyj.

– Tilstanden hans var stabil under flygingen og etter landing, sier Bizilj til Bild.

– Dette beviser igjen at ingenting forhindret Navalnyj fra å bli fraktet, og at det var nødvendig å gjøre det så fort som mulig, skriver talspersonen hans, Kira Jarmysj, på Twitter.

Navalnyj ble fraktet til Charite-sykehuset i en militærambulanse eskortert av et titalls kjøretøyer fra politiet og militæret, og det er et massivt vakthold utenfor sykehuset, melder tyske medier.

Støttespillere mener han er forgiftet

Støttespillerne hans mener Navalnyj må ha fått i seg gift da han drakk en kopp te på flyplassen i byen Tomsk i Sibir før han satte seg på flyet til Moskva torsdag morgen.

Russiske myndigheter har holdt igjen å la Navalnyj reise og begrunnet det med at helsetilstanden hans har vært for dårlig.

Aleksej Navalnyj skal behandles på Charité-sykehuset i Berlin.

Navalnyjs personlige lege, Anastasia Vasiljeva, sa i et intervju fredag at hun trodde myndighetene har forsøkt å holde ham igjen lenge nok til at giften hun mener han er gitt, skulle forsvinne helt fra blodomløpet og bli umulig å identifisere, skriver New York Times.

Sykehuset i Omsk sier imidlertid at testresultater ikke støtter opp om det.

Et tysk legeteam fikk etter hvert undersøkt ham og konkludert med at tilstanden hans er god nok til at han kan flyttes.

Les mer om

  1. Fly
  2. Russland