Verden

Putin kan sitte som president til 2024

Omsider er det klart at Vladimir Putin tar sikte på comeback som Russlands president. Det betyr at han kan styre landet helt fram til 2024.

RIA Novosti

Etter årevis med spekulasjoner rundt rollefordelingen til landets toppolitiske tospann gjorde president Dmitrij Medvedev lørdag det mange hadde spådd: Han vek unna slik at statsminister Putin kan stille som presidentkandidat.

– For meg er dette en stor ære, sa Putin foran tusenvis av delegater på landsmøtet til regjeringspartiet Forent Russland.

Da hadde Medvedev allerede foreslått statsministeren som kandidat i valget neste år. Putin gikk på scenen og mottok partifellenes hyllest, før de to omfavnet hverandre.

Politisk rokade

Kunngjøringen betyr at Medvedev, som regnes som den mest liberale og vestvendte av de to, er villig til å gå av etter én periode som president. Nå ligger det i stedet an til at han overtar Putins jobb som statsminister.

Putin har allerede vært president i to perioder, fra 2000 til 2008. Grunnloven hindret ham i å stille til valg for tredje gang på rad, men det har lenge vært spekulert på om han ønsket å gjøre comeback som president etter en periode som statsminister.

Alle meningsmålinger tyder på at Putin kommer til å vinne valget som skal holdes i mars. Dersom populariteten holder seg og han beholder sin ubestridte lederrolle i landets politiske elite, vil kan kunne sitte som president i to nye perioder fram til 2024.

– Ryddig forhold uansett

Lørdag hevdet Putin at han og Medvedev lenge har vært enige om sine framtidige, politiske roller.

Politiske observatører har i lang tid ment at det var Putin som til sjuende og sist kom til å bestemme hvem av de to som skulle stille som presidentkandidat.

Myndighetene i USA gjør det klart at de ønsker å fortsette bedringen i forholdet til den tidligere erkefienden fra den kalde krigen, uavhengig av hvem som er landets øverste leder. Dette er i begge landenes interesse, understreker Tommy Vietor, talsmann for Det hvite hus.

Også Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) understreker at forholdet til Russland skal være ryddig uansett hvem som er landets øverste leder. Samtidig antyder han at rollebyttet i Moskva kan føre til mer maktkonsentrasjon.

– Det bygger oppunder det mange kaller en maktvertikal, en mastodont av makt som er ordnet rundt noen få. Man binder seg veldig til at det er stabiliteten rundt dem som sikrer stabilitet rundt Russland. Og det kan det jo hende at russerne sier ja til, sier Støre til NRK.

Sikker på valgseier

Medvedev sier han er klar til å ta fatt på praktisk arbeid i regjeringen etter valget neste år.

– Dersom det regjerende Forent Russland vinner valget – og det er jeg nesten sikker på – da er jeg klar for å gjøre et skikkelig arbeid for å modernisere landet, sa Medvedev lørdag.

Han har tidligere sagt at han godt kan tenke seg en ny periode som Russlands president, men har samtidig gjort det klart at han neppe ville gå for gjenvalg hvis Putin tok opp kampen.

– Den samme kraften

– Saken er at Vladimir Putin og jeg i stor grad representerer den samme politiske kraften, sa Medvedev i et intervju med Financial Times i sommer.

– Konkurranse oss imellom vil derfor kunne skade de oppgaver og mål vi har strebet etter de siste årene. En slik mulighet er derfor ikke det beste scenarioet for landet vårt og denne konkrete situasjonen, sa han.

Det er lenge blitt spekulert på hvem av de to som ville komme til å stille som Russlands neste presidentkandidat. Næringslivstopper har sagt at usikkerheten og mangelen på politisk konkurranse har skadet investeringsklimaet i landet.

 1. Les også

  Medvedev vil ha Putin som presidentkandidat

 2. Les også

  Støre: Mastodont av makt i Russland

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Myten om «Keep calm and carry on»

 2. VERDEN

  Sier Trump vil stramme inn våpenreglene

 3. VERDEN

  19 pågrepet etter angrep i Saudi-Arabia

 4. VERDEN

  Obama: – Politiskytingene er ikke isolerte hendelser

 5. VERDEN

  Fotball-EM: Portugal til finalen – Wales ute

 6. VERDEN

  Vulkanutbrudd stanser flytrafikken over deler av Italia