Verden

Tusenvis protesterte mot fascisme i Sarajevo

Flere tusen innbyggere, mange med munnbind, protesterte mot en minnegudstjeneste som ble holdt i Sarajevo for kroatiske soldater alliert med Nazi-Tyskland.

Flere tusen mennesker deltok i demonstrasjonen mot minnegudstjenesten i Sarajevo lørdag. Pronazistiske kroatiske soldater sendte titusenvis av jøder, serbere, romaer og andre i døden i nazistenes konsentrasjonsleirer. Foto: Kemal Softic / AP / NTB scanpix

 • NTB

Årlig hedres kroatiske soldater og sivile som ble drept av jugoslaviske partisaner i Bleiburg i Østerrike rett etter andre verdenskrig.

Nazisymboler er en gjenganger på det kontroversielle arrangementet, som i år ble flyttet til Bosnia på grunn av koronarestriksjonene.

De fleste politiske partier, så vel som jødiske og muslimske ledere, den serbisk-ortodokse kirken og antifascistiske organisasjoner reagerte kraftig, og lørdag ble det arrangert protestmarsj.

Mange i Sarajevo reagerte kraftig på at pronazistiske kroatiske soldater som ble drept av kommunistiske partisaner på slutten av andre verdenskrig, skulle hedres i deres by. Foto: Kemal Softic / AP / NTB scanpix

– I Sarajevo, en multietnisk og antifascistisk by, er det ikke rom for fascisme, sier den lokale jødiske lederen Boris Kozemjakin til nyhetsbyrået AFP.

Demonstrantene gikk gjennom byen mens de sang antifascistiske sanger og holdt opp bilder av motstandsfolk som ble torturert og drept av kroatiske styrker som regjerte i Sarajevo under andre verdenskrig.

Adolf Hitlers kroatiske allierte sendte titusenvis av jøder, serbere, roma og bosniske og kroatiske antifascister til dødsleirene.

En demonstrant får desinfisert hendene på vei inn til den antinazistiske protesten utenfor katedralen i Sarajevo lørdag. Foto: Kemal Softic / AP / NTB scanpix

Den katolske kirken i Bosnia og Kroatia arrangerte gudstjenesten i katedralen i Sarajevo. På grunn av koronarestriksjonene var det bare 20 deltakere. Erkebiskop Vinco Puljic har avvist kritikken og sagt at det å be for ofrenes sjeler, ikke er det samme som å støtte deres handlinger.

Anslagene for hvor mange kroater som ble drept i Bleiburg, varierer kraftig. Men likvideringene og fangemarsjen tilbake til Jugoslavia, har blitt et symbol for kroatiske nasjonalister.

Les mer om

 1. Sarajevo

Relevante artikler

 1. VERDEN

  25 år siden 8000 ble drept i Srebrenica. Fremdeles begraves de døde.

 2. VERDEN

  Landsby brent ned og 26 drept i Mali

 3. VERDEN

  USA trekker ut flere tusen soldater fra Tyskland

 4. KRONIKK

  9. april 1940: Hva var det som traff oss? | Sven G. Holtsmark og Lars Rowe

 5. HISTORIE

  Dokumenter avslører: Tyskere beskyldte norske styrker for overgrep etter krigen

 6. POLITIKK

  Forsvarsministeren deltok i 75-årsmarkering på Hopseidet