Verden

NATO-sjefen advarer mot å gå inn i Syria

Situasjonen i det borgerkrigsherjede Syria kan bli enda verre hvis andre land går inn i konflikten, mener generalsekretæren i NATO.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen mener en internasjonal militær inngripen i Syria kan forverre situasjonen i det borgerkrigsherjede landet. Foto: THIERRY ROGE/Reuters

 • Reidun J. Samuelsen
  Reidun J. Samuelsen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Anders Fogh Rasmussen er generalsekretær i NATO. Han understreker at alliansen ikke har noen planer om å gripe inn i Syria. Her og nå er målet å beskytte medlemslandet Tyrkia, som har grense mot Syria.

Da en militær koalisjon ledet av USA gikk inn i Irak i 2003, var han statsminister i Danmark og støttespiller for USAs daværende president George W. Bush. USA brukte den irakske diktatoren Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen som påskudd for å invadere landet. Senere viste det seg at det ikke fantes slike våpen i stor skala i Irak.

— For å være hudløst ærlig: Den nyere historie har lært oss alle at man skal være svært forsiktige med påstander om besittelse og anvendelse av kjemiske våpen. Den lærdommen spiller inn her, det kan man like godt se i øynene, sier Fogh Rasmussen til den danske avisen Politiken.

Les også

Obama: Har bevis for bruk av kjemiske våpen i Syria

I USA går debatten om en eventuell inngripen i Syria, etter at forsvarsministeren og president Barack Obama gikk ut og sa at Assad-regimet trolig har brukt kjemiske våpen mot egne borgere. Fogh Rasmussen advarer mot å ta forhastede skritt.— Syria er et meget komplekst samfunn, og konflikten involverer mange regionale særinteresser. Så enhver form for utenlandsk innblanding, militær inngripen, kan ha uoverskuelige og uforutsigbare konsekvenser. Det kan ende med at konflikten eskalerer, sier han til Politiken.

Amerikanerne imot

Amerikanere flest ønsker ikke at USA skal bli innblandet i krigen i Syria, selv om regjeringen der bruker kjemiske våpen, viser en ny meningsmåling.

Bare 10 prosent av de spurte sier at USA bør involvere seg militært, mens 61 prosent er imot en innblanding, skriver NTB.

Tallet på dem som er positive, steg til 27 prosent da de ble spurt hva USA burde gjøre om styrkene til president Bashar al-Assad bruker kjemiske våpen. 44 prosent er imot.

— Både krigen i Afghanistan og at det er gått ti år siden invasjonen av Irak, viser at det ikke er stemning for en intervensjon, sier Julia Clark i Ipsos, som gjennomførte målingen for Reuters.

Målingen viser også at de fleste amerikanerne er uvitende om konflikten. 36 prosent har hverken lest om konflikten eller hørt noe om den.

- Et felles ansvar

NATOs generalsekretær mener det internasjonale samfunnet har et felles ansvar for å sende et tydelig signal til Damaskus, hvis det er brukt kjemiske våpen.

Fogh Rasmussen sier en nå må arbeide for en politisk løsning, og oppfordrer Russland til å bidra spesielt. Så langt har russerne blokkert for FN-vedtak som muligens kunne ha bidratt til å stanse borgerkrigen.

— Jeg kan ikke vite hvordan man tenker i Kreml, men jeg vil anta at det kan føre til en holdningsendring i Moskva hvis det brukes kjemiske våpen i Syria, sier han til Politiken.

 1. Les også

  Frustrert Brahimi gir seg som Syria-utsending

 2. Les også

  Robert Mood: Må vurdere flyforbudssone i Syria

 3. Les også

  Russland etterlyser bevis på kjemisk krigføring i Syria

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Slik slåss stormaktene om makten i Syria og Irak

 2. VERDEN
  Publisert:

  Disse kjemiske angrepene er Assad-regimet anklaget for å stå bak

 3. VERDEN
  Publisert:

  Aleppos fall er Assads største seier på seks år. Likevel kan det svekke ham.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Tre forklaringer på hvordan borgerkrigen i Syria utviklet seg til potensiell storkrig

 5. VERDEN
  Publisert:

  Norsk forsker mener USAs angrep kan være en fordel for islamistiske grupper

 6. VERDEN
  Publisert:

  USAs angrep på syrisk militærbase: Kraftige internasjonale reaksjoner