Verden

Kina holder den årlige Folkekongressen – med koronapandemien som tungt bakteppe

Koronapandemien har ført til internasjonal kritikk og svekket økonomi og ligger som et tungt bakteppe når Kinas årlige folkekongress starter fredag.

Slik så det ut på Folkekongressen i fjor. Det er usikkert om folk vil stå like tett i år, men kongressen skal uansett avholdes førstkommende fredag.
  • NTB-AFP-AP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Kinas nasjonale folkekongress skulle opprinnelig blitt avholdt i starten av mars. Som følge av koronapandemien ble den imidlertid utsatt – for første gang på flere tiår.

Den årlige kongressen, som samler hele toppsjiktet i kommunistpartiet, er vanligvis en arena hvor partiet viser fram sine resultater, meisler ut landets økonomiske agenda, og har de siste årene også vært en arena hvor president Xi Jinpings har befestet sin makt.

I år preges imidlertid omstendighetene sterkt av koronakrisen, og president Xi står overfor sitt livs politiske utfordring. Pandemien har paralysert det som er verdens nest største økonomi. I løpet av første kvartal falt den kinesiske økonomien – for første gang på flere tiår.

Kontroll på viruset

Xi ventes å fremheve hvordan landet har håndtert virusutbruddet, som i det store og det hele er under kontroll i Kina. Statlige medier har pekt på hvordan dagliglivet sakte, men sikkert er på vei tilbake til normalen i landet, og de setter det opp mot hvordan viruset er ute av kontroll i flere steder i verden.

Den kinesiske regjeringen har gitt lokale myndigheter i Hubei-provinsen skylden for pandemiens utbrudd, som hadde sitt opphav i millionbyen Wuhan i Hubei tilbake i desember.

Kongressen vil også trolig diskutere en ny lov om biosikkerhet, samt en revisjon av loven som omfatter forhindring av dyreepidemier. Koronaviruset antas å ha sitt utspring fra et dyremarked i Wuhan.

Kinas president Xi Jinping ventes å fremheve Kinas håndtering av koronaviruset under årets folkekongress. Landets økonomi er imidlertid rystet av pandemien, og dette vil prege årets kongress.

Omfattende koronatiltak

Tatt i betraktning at koronapandemien vil prege årets kongress tungt, er det satt inn store og omfattende ressurser for å unngå et potensielt utbrudd av korona blant de tusenvis av politikerne fra hele landet som skal delta på møtene.

Alle deltagere vil bli grundig koronatestet og isolert i forkant av arrangementet. Som følge av koronasituasjonen er årets kongress kuttet ned til én uke, fremfor de to ukene som vanligvis settes av.

Samtidig skal flere av dem som skal tale i kongressen, gjøre det via videolink. I tillegg må tjenestemenn som ikke er representanter i folkekongressen, følge den digitalt. Det samme må journalister.

Øverste statsorgan

Kongressen er formelt sett Kinas øverste statsorgan og lovgivende forsamling og omfatter rundt 3000 representanter.

Folkekongressen brukes til å portrettere regjeringen som lydhør overfor folkets representanter, men debattene og avgjørelsene er forhåndsbestemt, og hele samlingen er velkoreografert av kommunistpartiet.

Likevel er det av global interesse, da det gir et lite innsyn i Kinas politiske og økonomiske ambisjoner for det kommende året. Kongressen er blitt avholdt hvert år siden 1978, med fast dato 5. mars de siste to tiårene.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Wuhan
  4. Kina
  5. Økonomi
  6. Xi Jinping
  7. Pandemier