Verden

Student fant løsning på univers-mysterium

En 22 år gammel australsk student har løst et problem som astrofysikere har strevd med i årtier.

En 22 år gammel student fra Austrilia fant nylig en masse som forskere ikke hadde klart å finne tidligere.
  • Lars Martin Gimse

Det som har gitt astrofysikere verden over grå hår er såkalt "manglende masse". Og det er den gåten den 22 år gamle studenten Amelia Fraser-McKelvie, som hadde praksis ved Monash University School of Physics i sommerferien sin, nå har løst, skriver AFP.

Astrofysiker ved universitet, Kevin Pimbblet, forklarer at forskere på et tidspunkt hadde funnet en masse som fantes tidlig i universets historie, men forskerne kunne opp til Fraser-McKelvies oppdagelse, ikke finne igjen massen.

— Vi visste ikke hvor massen ble av. Men takket være Amelias funn vet vi det nå, sier Pimbblet.

Fraser-McKelvie fant den manglende massen i galaksefilamentet, som strekker seg over et enormt område. Studenten gjorde et målrettet røntgensøk, og klarte dermed å finne massen.

Pimbblet sier at oppdagelsen kan føre til at det konstrueres nye teleskoper spesielt designet for å studere den inntil nylig manglende massen. Astrofysikeren innrømmer at oppdagelsen først og fremst er av ren akademisk interesse, men at tidligere fysikkforskning har ledet til utviklingen av ny teknologi.

— Når jeg snakker med folk med innflytelse, for eksempel politikere, så hender det at de spør meg om hvorfor de bør investere i fysikkforskning. Da spør jeg dem om de bruker mobiltelefon, fordi noe av den teknologien kommer av min forskning på svarte hull. Forskning har ringvirkninger på samfunnet som noen ganger er vanskelige å forutse, sier Pimbbet.

Nå slipper i alle fall forskerne å lete mer etter den manglende massen. I over 20 år har forskere forsøkt å finne massen, men teknologien som skulle til for å finne massen har kun vært tilgjengelig de siste årene.

Les også

  1. 300,000,000,000,000,000,000,000 stjerner i universet

  2. Tror universet vil vokse for alltid