Verden

Trump: USA har drept Al-Qaida-topp i Jemen

USAs president Donald Trump bekrefter at amerikanske styrker har drept lederen av Al-Qaida på den arabiske halvøy (Aqap), Qasim al-Rimi, i Jemen.

USAs president Donald Trump sier i en uttalelse at amerikanske styrker har drept lederen av Al-Qaida på den arabiske halvøy (Aqap) i Jemen, Qasim al-Rimi. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

– På ordre fra president Donald Trump gjennomførte USA et antiterrorangrep i Jemen som med suksess eliminerte Qasim al-Rimi, en grunnlegger og leder av Al-Qaida på den arabiske halvøy (Aqap), sier Trump i en uttalelse fra Det hvite hus.

– Under al-Rimi har Aqap begått urimelig vold mot sivile i Jemen og forsøkte å begå og inspirere til en rekke angrep mot USA og våre styrker, sier Trump videre.

– Hans død svekker Aqap og den globale Al-Qaida-bevegelsen ytterligere, og den bringer oss tettere på å eliminere trusler, som disse gruppene utgjør for vår nasjonale sikkerhet, uttaler han videre.

Les også

Trump satte ny personlig galluprekord dagen før frifinnelsen

Angrep i Florida

Al-Rimi tok over som Aqap-leder etter at Nasser al-Wahishi ble likvidert i et amerikansk droneangrep i 2015.

Ifølge Trump startet al-Rimi i Al-Qaida på 1990-tallet og jobbet i Afghanistan for Osama bin Laden. Han var også nestlederen til al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri.

Søndag påtok Aqap seg ansvaret for et angrep der en saudiaraber drepte tre personer på en militærbase i Florida i desember. Åtte personer ble også såret i angrepet i et klasserom.

Gjerningsmannen ble drept av politiet, og han er identifisert som en 21 år gammel fenrik i det saudiarabiske luftvåpenet som var i USA på opplæring.

Amerikanske myndigheter har slått fast at det dreide seg om en terrorhandling, men de har ikke anklaget Aqap eller noen annen gruppe for å stå bak.

Les også

Terrorbølge i Afrika – derfor bør Norge være bekymret

Et bilde av Al-Qaida-flagg avbildet i Jemen. Lederen av Al-Qaida på den arabiske halvøy (Aqap), Qasim al-Rimi, er drept, ifølge USA. Foto: Arkivfoto: AP / NTB scanpix

Antydet angrep

Trump antydet allerede forrige uke at en Al-Qaida-topp var blitt drept i et droneangrep i Jemen. Han bekreftet tilsynelatende i meldingene at det var snakk om Qasim al-Rimi, men Det hvite hus ville ikke lørdag bekrefte det. Heller ikke CIA ønsket å kommentere det.

Droneangrepet skal ha skjedd 25. januar, ifølge stammeledere i Wadi Ubaidah-området i provinsen Maarib. Dette er kjent som et kjerneområde for Al-Qaida på den arabiske halvøy, som er terrornettverkets jemenittiske fløy.

USAs drap på Al-Qaida-lederen kommer litt over en måned etter USAs drap på den høytstående iranske generalen Qasem Soleimani.

Les mer om

 1. USA
 2. Donald Trump
 3. Det hvite hus
 4. Jemen
 5. Al-Qaida

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Al-Qaida i Jemen hevder å stå bak angrep på militærbase i USA

 2. VERDEN

  Iransk toppgeneral drept, Trump beordret angrepet

 3. VERDEN

  Missilangrep i natt: Iran kaller angrepet selvforsvar. Trump melder at «alt står bra til»

 4. VERDEN

  Al-Qaida-leder drept i Mali

 5. VERDEN

  Soleimanis etterfølger lover hevn over USA

 6. VERDEN

  Dette skjedde i kulissene da USAs president valgte å drepe en av Irans mektigste menn